Melyik ételek, élelmiszerek ára emelkedett a legtöbbet a megélhetési költségek válsága közepette Angliában 1

Ahogy a megélhetési költségek válsága egyre súlyosbodik, a szupermarketek vásárlói minden bizonnyal saját bőrükön is tapasztalják az élelmiszerárak emelkedését.

Melyik ételek, élelmiszerek ára emelkedett a legtöbbet a megélhetési költségek válsága közepette Angliában 3Idén június 1-jén a Metro.co.uk megállapította, hogy 10 nagy brit szupermarketben 1 liter ára félzsíros tej 99 penny és 1 font között mozog átlagosan. Három hónappal később, szeptember 1-én ugyanezek a szupermarketek átlag 1,15 GBP-t – a Waitrose 1,20 GBP-t, a Morrisons pedig 1,25 GBP-t kér ugyanazért a termékért.

Július elején az egyik Asda vásárló azt mondta a WalesOnline-nak, hogy a tej ára a szemük láttára ugrott meg 10 pennyel, miközben megtöltötték online bevásárlókosarukat. A tej egyike azoknak a termékeknek, amelyek ára a legjobban megugrott, de mely egyéb élelmiszerek és italok ára nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt 12 hónapban? Íme, itt vannak a legfrissebb statisztikák.

Mely élelmiszerek drágultak a leginkább a megélhetési költségek válsága közepette?

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai alapján ennek a 10 élelmiszerterméknek az ára nőtt a legnagyobb mértékben:

  • Alacsony zsírtartalmú tej – 34,0%
  • vaj – 27,1%
  • Tészta és kuszkusz – 24,4%
  • olívaolaj – 23,6%
  • Margarin és egyéb növényi zsírok – 22,5%
  • Lekvárok, lekvárok és méz – 21,2%
  • Szószok, fűszerek, só, fűszerek és fűszernövények – 21,2%
  • sajt és túró – 17,9%
  • készételek – 16,0%
  • Burgonya – 15,7%

Ezek a számok a fogyasztói árindex (CPI) inflációs mérőszámán alapulnak – és minden esetben a százalékos változást mutatják az átlagár 2022 júliusáig tartó 12 hónapban. Kétszámjegyű százalékos drágulást mutat az ONS a tojás, a joghurt, a sertéshús, a hal, a kenyér és a fagylalt árának változásában is.

Tej, vaj és sajt

Az emelkedéshez hozzájárult az energiaköltségek növekedése (amely 2022 októberében ismét emelkedni fog), valamint a műtrágya, az állatok takarmányozása és a termékek csomagolásának költségei is drágult. Oroszország Ukrajna elleni háborúja is befolyásolja ezeknek a cikkeknek az árát. Oroszország és Fehéroroszország világszerte jelentős műtrágya szolgáltatók. Ukrajna a búza, a kukorica és a napraforgóolaj (amelyből napraforgólisztet készül) fő exportőre, és mindegyiket állati takarmányként is felhasználják. Természetesen ezeknek a dolgoknak a kínálatát is befolyásolta a több hónapos konfliktus.

Tészta

Úgy tűnik, hogy a tésztaárak emelkedése is összefügg Oroszország Ukrajna elleni háborújával.

A környező országok a világ gabonájának nagy részét biztosítják, beleértve a búzát is, amely a tészta fő összetevője. Július végén mindkét ország aláírt egy megállapodást, amely lehetővé teszi a gabonaszállítást Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből más országokba – és ez mostanra lassan beindul. Körülbelül 20 millió tonna gabona, napraforgóolaj és egyéb exportra szánt élelmiszer ragadt Ukrajnában 2022 februárja óta.

Olívaolaj

Folytatódhat az olívaolaj árának emelése a spanyolországi hőhullámok miatt – amely a világ kínálatának közel felét állítja elő. Augusztusban a brit beszállító cég, az Acesur arra figyelmeztetett, hogy a következő néhány hónapban még több – esetleg 20-25%-os – áremelkedés várható az intenzív európai hőhullámok és a csapadékhiány után. A minimális csapadék hatással van a termésre, ami azt jelenti, hogy Spanyolország összességében kevesebb olívabogyót, és így olívaolajat fog termelni.

Krumpli

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság nem ideális termesztési feltételei is okolhatók a burgonya árának növekedéséért. Július végén a British Potato Trade Association (BPTA) azt mondta az Independentnek, hogy a brit aszály miatt „ha így megy tovább jóval kisebb mennyiségű termésre lehet számítani”. A kánikula és a csapadékhiány hatással van a termésre, ami termékhiányt okozhat – vagyis többe kerül a szupermarketeknek vagy a fish & chips boltoknak is megvenni azokat, így az ő áraik is emelkedni fognak.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után