Csütörtökön lépett életbe egy új törvény, mely megszünteti a nemi és a vallási diszkriminációt a brit trónutódlási gyakorlatban. A törvény hatályba lépését Nick Clegg, brit miniszterelnök-helyettes jelentette be hivatalosan.

British royal family for the christening of Prince George by photographer Jason Bell

Évszázadok óta nem volt példa ilyen, a britek konzervatív hozzáállásához képest merész változtatásra a trónöröklés menetében. A londoni parlament már 2013-ban elfogadta a brit trón várományosainak diszkriminációját tiltó törvényt, ám még el kellett fogadni a jórészt egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség 15 másik olyan tagországában is, amelyek alkotmányosan a brit uralkodót ismerik el államfőjüknek.

A konzervatívok által négy évvel ezelőtt elindított törvénymódosítás csütörtökön megtörtént életbe lépésével, mostantól az Egyesült Királyágban az uralkodó elsőszülött gyermeke lesz az elsőszámú trónörökös, attól függetlenül, hogy fiú vagy lány. A módosítás így évszázadok diszkriminatív trónöröklési rendjének vetett véget.

Az idáig érvényben lévő trónöröklési törvény szerint ugyanis az elsőszülött fiú akkor is előnyt élvezett lánytestvéreivel szemben, ha azok idősebbek voltak nála. Az új törvény a királyi családfa többi új tagjára is kiterjed, tehát, ha Vilmos herceg és Katalin második gyermeke leány lesz, akkor Károly, Vilmos és az idén két éves György herceg után akkor is ő lesz a negyedik a trónörökösök sorában, ha később öccse születik.

kate-william-australia

III. Vilmos egyik utolsó elfogadtatott törvénye, az 1701-ben keletkezett Act of Settlement volt, mely intézkedett arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sőt még csak olyan sem, akinek a házastársa katolikus. Az új brit reform azonban ezt a diszkriminatív törvényt is megsemmisítette, így a módosításoknak köszönhetően az sem lesz akadálya György herceg esetleges későbbi megkoronázásának, ha az ifjú herceg katolikus házastársat választ.

Katolikus uralkodója azonban továbbra sem lehet az Egyesült Királyságnak, mivel a brit uralkodó egyben az anglikán egyház legfőbb világi vezetője is, ami pedig, mint tudjuk az államvallás Nagy-Britanniában.

A reform eltörölt még egy régi tradíciót is, mely szerint a királyi család gyakorlatilag összes tagjának az uralkodótól kellett engedélyt kérni a házasodáshoz. Az új törvény alapján ezentúl ilyen engedélyre csak a trónutódlási lista első hat szereplőjének lesz szüksége.

Ez a módosítás azonban fura helyzetek kialakulásához vezethet, ugyanis Eugénia hercegnő – András hercegnek, a királynő másodszülött fiának másodszülött leánya – ugyanis jelenleg a hetedik a sorban, így a nagymama, (II. Erzsébet királynő) engedélye nélkül választhat házastársat magának. Nővére, Beatrix hercegnő, aki a hatodik, ugyanakkor köteles lenne kikérni ugyanehhez a királyi nagyszülő beleegyezését.

A brit trón jelenlegi várományosainak sorrendje:

  1. Károly – Wales hercege, II. Erzsébet királyné legidősebb fia
  2. Vilmos herceg – Károly herceg legidősebb fia
  3. György herceg – Vilmos herceg legidősebb fia
  4. Harry herceg – Károly herceg második fia
  5. András herceg – II. Erzsébet királyné második fia
  6. Beatrix hercegnő – András herceg idősebbik lánya
  7. Eugénia hercegnő – András herceg fiatalabbik lánya
  8. Eduárd herceg, Wessex grófja – II. Erzsébet királyné legkisebb fia

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://au.ibtimes.com/changes-uk-royal-succession-now-effect-end-male-bias-era-prince-william-kate-middletons-child