A jelenleg kormányon lévő konzervatív párt különböző megoldásokat fontolgat, hogy hogyan lehetne 12 milliárd fonttal csökkenteni a támogatásokra szánt büdzsét a következő két év során. Ezek az alternatívák lettek megszellőztetve, valószínűleg nem véletlenül, közeledvén a választásokhoz.

benefitek

A kiszivárogtatott adatok szerint a kormánypárt többek közt regionális módosításokat tervez az évente felvehető támogatások maximális összegét illetően, valamint megadóztatnák a rokkantak által igényelt támogatásokat is.

Rachel Reeves, a munkáspárttól azt nyilatkozta, hogy az embereknek joguk van tudni, hogy miket tervez a kormány. A többek közt a nyugdíjakért felelős tárca minisztere hivatalos levélben követelte, hogy a kormány tegye közzé, milyen csökkentéseket fontolgat a támogatások körében.

„A módosításokon dolgozó szakemberek rengeteg vázlatot készítenek egy ilyen folyamat során. Helytelen és félrevezető azt hinni, hogy ezeknek az ötleteknek bármelyike is szerepelni fog a módosításokban.” – válaszolta Duncan Smith, munkaügyi miniszter.

Az alábbi támogatásokat tervezi csökkenteni a brit kormány a kiszivárgott adatok szerint:

  • Beteggondozók támogatása – a szigorítások miatt 40%-kal kevesebben lennének rá jogosultak (1 milliárd font megtakarítás)
  • Szigorítanák a munkavállalóknak és munkakeresőknek járó támogatások követelményeit is, ami 300,000 családnak jelentene heti 80 font kiesést, ami nagyjából 1.3 milliárd font megtakarítás
  • Megadóztatnák a rokkantak támogatásait, ami idáig adómentes volt, ami nagyjából 1.5 milliárd font megspórolását jelentené
  • Ipari balesetekért járó kompenzáció – az állam helyett a munkáltatókat terhelné, ami kb. 1 milliárd font megtakarítás évente
  • Council tax, vagy ház adó – beépítenék a Universal Credit rendszerébe
  • Gyermekek után kapható támogatás – csak az első két gyermek után járna támogatás, ami nagyjából 1 milliárdos megtakarítás évente
  • Az évente összesen felvehető támogatás maximumát csökkentenék £26,000-ról, £23,000-ra

Az IFS nevű, független elemző cég számításai szerint az imént felsorolt módosítások 2017-18-ra alig érnék el az évi 2 milliárdos megtakarítást, ami elég karcsúnak tűnik a 12-höz viszonyítva.

Mindössze 6 hét van már csak a választásokig, így valóban jó lenne tudni, hogy amennyiben ezek a vázolt tervek NEM azok a támogatások, amikből elvesznek, akkor vajon a gyerekek után járó pénzből, vagy a dolgozó családoknak járó támogatásokból fognak elvenni. A miheztartás végett, 12 milliárd font megspórolásához nagyjából 8 millió család éves támogatását kellene 1,500 fonttal csökkenteni.

A kormány az elmúlt 5 év során már 20 milliárd fontot vágott a támogatásokra fenntartott összegekből, és azt olyan helyekről vette el, ami kevésbé fájó pont a lakosságnak, de ahogy egyre mélyebbre kell vágni, úgy csökken a mosoly szélessége is az emberek arcán. Ebből kifolyólag, várhatóan a következő 12 milliárd font elvétele már sokkal nagyobb fejfájást fog okozni. A kormánynak a kitervelés oldala, az embereknek pedig a zsebükből kikotort fontok fájnak majd.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-32084722