„Még tovább tarthat az árak gyors emelkedése Nagy-Britanniában” – a Bank of England figyelmeztetése 1

A Bank of England vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy a vártnál hosszabb ideig fennmaradhat az Egyesült Királyságban a magas infláció annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben csökkentek a nagykereskedelmi energiaárak, és a brit gazdaság mindeközben a recesszió szélére került.

„Még tovább tarthat az árak gyors emelkedése Nagy-Britanniában” – a Bank of England figyelmeztetése 3

Huw Pill szerint a brit gazdaság lassulása és az európai gázárak meredek zuhanása segíthet megfékezni az elmúlt több mint négy évtized legmagasabb inflációs rátáját. A Threadneedle Street előrejelzése szerint az infláció – amely novemberben 10,7% volt – az idei év közepétől mérséklődik majd. Mindazonáltal azt mondta, hogy továbbra is fennáll az „önmagát fenntartó lendület” kockázata, mivel a munkavállalók tömegesen magasabb béreket követelnek, és a vállalkozások a magas infláció hatására emelik a termékeik árát.

Pill egy New York-i konferencián a következőket mondta: „Az Egyesült Királyságban uralkodó sajátos kontextus – a magasabb földgázárak szűkös munkaerőpiaccal, a kedvezőtlen munkaerő-kínálati fejlemények és az árupiaci szűk keresztmetszetek – lehetőséget teremt arra, hogy az infláció tartósabban magasabb lehessen.”

Az 1980-as évek eleje óta tapasztalható legmagasabb inflációra reagálva a BoE a múlt hónapban 3,5%-ra emelte az alapkamatot, szemben az egy évvel korábbi 0,1%-kal. A befektetők arra számítanak, hogy a jegybank a monetáris politikai bizottságának következő ülésén, februárban ismét emeli majd a kamatot méghozzá 4 százalékra.

Pill elmondta, hogy bár a földgáz ára csökkent, de továbbra is jelentősen meghaladja a történelmi szintet, ami növeli a tartósan magasabb infláció veszélyét, mivel a vállalkozások magasabb árak a háztartások pedig magasabb bérek követelésével igyekeznek ellensúlyozni ezeket a költségeket.

“Minél tovább próbálják fenntartani a vállalatok a haszonkulcsukat, a munkavállalók pedig az energiasokk előtti szinten tartani a reálbéreiket, annál valószínűbb, hogy a belföldön generált infláció eléri egyfajta önfenntartó lendületet szerez” – mondta.

Rishi Sunak a múlt héten azt ígérte, hogy 2023-ban felére csökkenti az inflációt, ami egyike volt az év első jelentős beszédében tett öt ígéretnek. Az infláció 41 éves csúcsát, 11,1%-ot ért el októberben. A Költségvetési Felelősségi Hivatal azonban már az idei év végére annak 4% alá esését prognosztizálta. A Bank magasabb kamatai közepette a közgazdászok a gazdaság lassulására és a lakásárak meredek esésére figyelmeztetnek, miközben a családok a növekvő hitelköltségekkel küzdenek.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után