Még jobban elszabadulhatnak a gázárak, és az energiaszámlák egész Európában: több helyen szivárog az orosz gázvezeték, a hírek szerint támadás érte 1

A legfrissebb értesülések szerint az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken is szivárgás van. Egy német lap szerint minden jel arra utal, hogy ez nem véletlen, hanem egy „célzott támadás” műve.

Még jobban elszabadulhatnak a gázárak, és az energiaszámlák egész Európában: több helyen szivárog az orosz gázvezeték, a hírek szerint támadás érte 3

Nem olyan régen már felröppentek hírek arról, hogy az Északi Áramlat mindkét vezetékén baj van. Először az Északi Áramlat 2 vezetékrendszeren észleltek nyomáscsökkenést, a hétfői nap folyamán. Ezt követően a dán hatóságok azt is elárulták, hogy valahol Bornholm szigeténél szivárog a gáz minden valószínűség szerint. Néhány órával később viszont már a másik vezetéken is elkezdett csökkenni a nyomás.

Mint azóta kiderült, ott is szivárog a gáz, ráadásul két helyen is. A Reuters értesülése szerint a svéd hatóságok közölték, hogy az egyik szivárgás a Svédországhoz tartozó vizeken található, a másik ezzel szemben a dán oldalon van, viszont a kettő nagyon közel van egymáshoz.

A svédek szóvivője elmondta, hogy még nem tudják pontosan, mi okozhatta szivárgást, de a térségben közlekedő hajókat már figyelmeztették a történtekre, és jelenleg egyetlen hajó se mehet a helyszín közelébe.

A németek szerint nem lehet véletlen, hogy ennyire rövid időn belül több helyen is szivárogni kezdett a gáz. Az egyik német szövetségi hatóságnál dolgozó szakértő szerint a körülmények alapján nagy valószínűséggel állítható, hogy célzott támadást intéztek a vezeték ellen.

A Tagesspiegel nevű lap forrása szerint a tenger fenekén futó földgázvezetékek ellen „célzott támadást” végrehajtani rendkívül összetett feladat, ugyanis a művelethez különleges egységek – például haditengerészeti búvárok vagy tengeralattjárók – kellenek.

Arra vonatkozólag, hogy kik tehették, két lehetséges opció a legvalószínűbb. Egyfelől elképzelhető, hogy a támadásért Ukrajna vagy valamely támogatója a felelős, de ugyanakkor az is lehet, hogy orosz egységek hajtották végre a támadást azzal a céllal, hogy növeljék az EU földgázellátása körüli bizonytalanságot, tovább mélyítve ezzel az energiaválságot, és még jobban az egekbe lőjék a földgáz piaci árát.

A Bloomberg szerint a gázszivárgás már most azt eredményezte, hogy emelkedni kezdett a gáz ára Európában. A hírügynökség közlése szerint kedd reggel 10 óra körül Európa legfontosabb gázpiacán, a holland gáztőzsdén már 4,3 százalékkal nőtt a gáz ára, egészen 181,37 euró/kilowatt árig a történteknek köszönhetően.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után