2018-tól durva büntetés jár a szemetelésért Nagy-Britanniában, és már az autósokra is vonatkozik 1

A kormány 150 fontos helyszíni bírsággal sújtaná a szemetelőket a szingapúrihoz hasonló módon. A miniszterek szerint a szigorú szabályozások megoldják a szemetelés problémáját.

2018-tól durva büntetés jár a szemetelésért Nagy-Britanniában, és már az autósokra is vonatkozik 3

2018 áprilisától a szemetelők £150-os fontos helyszíni bírsággal néznek szembe, Szingapúr-módra. Ezzel a határozattal a kormány igyekszik csökkenteni az Egyesült Királyság utcáin elszórt szemét mennyiségét. A kormány felhatalmazta tehát az önkormányzatokat, hogy az eddigi £80-os bírság helyett a dupláját vessék ki, ha szükségét látják. További újítás, hogy már az autósok is büntethetők lesznek, amennyiben menet közben tetten érik őket.

Az új szisztéma a helyi önkormányzatok munkáját hivatott megkönnyíteni, akik közel 700 millió fontot költenek évente az utak tisztán tartására. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a költségvetéseik alapból is finoman szólva megtépázottak. A környezetvédelmi államtitkár, Michael Gove meglepte a szkeptikusokat terveivel, amelyekkel a hulladékkérdést szándékozik megoldani, az üvegek elhelyezésétől egészen polisztirol mikrogyöngyök betiltásáig a kozmetikumokban és testápolásban.

A The Independent egy 25 pennys „latteadó” bevezetésére sürgeti a minisztereket, mely az eldobható kávéspoharakra vonatkozna kifejezetten, hiszen ezek hatékony újrahasznosítása igen nehézkes. Több mint 2.5 milliárd elviteles pohár kerül kidobásra évente az Egyesült Királyságban, hozták nyilvánosságra a képviselők.

2018-tól durva büntetés jár a szemetelésért Nagy-Britanniában, és már az autósokra is vonatkozik 4

Thérèse Coffey a tervek bejelentése során a következőket mondta az ügyben:

„Az új bírságok felveszik a harcot az antiszociális viselkedéssel, hiszen a szemetelők zsebét célozzák meg, legyen az utcán elejtett szemét, vagy gépjárműből kihajított hulladék.”

„A szemetelés egy környezetet terhelő tevékenység és az adófizetők pénzét arra pazaroljuk el, hogy feltakarítsuk, pedig ezeket a pénzeket sokkal hatékonyabban is elkölthetnénk a közösségünk javát szolgálva.”

„Mi akarunk lenni az első generáció, mely jobb állapotban adja tovább a környezetét, mint ahogyan megörökölte azt, és mindenkit felelősségvállalásra buzdítok a hulladék és újrahasznosítás témaköreivel kapcsolatban.”

Az alap bírság £75-ról £100-ra emelkedett, illetve a legkevesebb kiszabható büntetés áprilistól £50-ról £65-ra emelkedik. Ugyanakkor figyelmeztették a tanácsokat, hogy nem élhetnek vissza az új törvénykezéssel és figyelembe kell venniük a körülményeket a bírságok mértékének kiszabásakor. A hírt üdvözölték a lokális tisztviselők is, akik szerint a szabályozások kemény üzenetet közvetítenek azok számára, akik szerint a személyes lustaságuk fontosabb, mint a környezet, amiben élnek.

2018-tól durva büntetés jár a szemetelésért Nagy-Britanniában, és már az autósokra is vonatkozik 5

Cllr Martin Tett, az LGA (Local Government Association) környezetvédelmi szóvivője hozzátette:

„Engedni, hogy az önkormányzatok direkt módon a gépjármű tulajdonosát büntessék a kidobott szemétért, ahelyett, hogy elvárnánk tőlük, hogy bebizonyítsák pontosan ki volt, aki a szemetet kidobta az ablakon, egy olyan döntés, amelyre már az LGA-nél régen vártunk.

„Nagyszerű, hogy áprilistól a tanácsok végre keményen felléphetnek az antiszociális kisebbséggel szemben, akik szerint az úttest egy opcionális szemétlerakó.

Edmund King. az AA elnöke szintén támogatta a terveket, mondván az alkalmazottjai gyakran elámultak az utak mellett szétszórt műanyag üvegek, csomagolópapírok, sőt még a konyhai mosogatók mennyiségén is.

Hozzátette: „Nincs mentség az autós szemetelésre. Károsítja a környezetet, milliókba kerül, ráadásul életveszélyes helyzetbe sodorja azokat, akik feltakarítják.”

„A tagjaink többsége magasabb büntetéseket szorgalmaz a szemetelés kapcsán, és üdvözöljük ezeket a lépéseket, melyek ennek a szükségtelen probléma megoldásához vezetnek.”

A kormány nemrég jelentette be Mr Gove terve alapján, hogy a vásárlók visszatérítésben részesülnek az egyszer használatos poharak újrahasznosításáért, ezáltal csökkentve a társadalom műanyagigényét. A lehetséges ötletek egyike szerint a vásárlók egy minimális felárat fizetnének a műanyag poharakért, amit fogyasztás után a poharat visszaváltva visszakapnának, míg egy másik szerint szimplán egyösszegű térítésben részesülnének, újrahasznosítás esetén.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás