Már recesszióban Nagy-Britannia: a Bank of England legfrissebb jelentése a szigetország helyzetéről 1

Az Egyesült Királyság már most recesszióban van, a GDP csökken, a kamatlábak pedig több mint egy évtizede most a legmagasabbak – derült ki a Bank of England legfrissebb jelentéséből.

Már recesszióban Nagy-Britannia: a Bank of England legfrissebb jelentése a szigetország helyzetéről 3

A banki alapkamatot ma 2,25%-ra emelték 1,75%-ról, ami 2008 novembere óta a legmagasabb szint. Azt is közölte a BoE, hogy a GDP 0,1%-os csökkenésére számít a jelenlegi negyedév során, ami azt is jelenti egyben, hogy az ország már recesszióban van. Zsinórban hetedik alkalommal emelkedik az alapkamat, és az év folyamán további emelések várhatók.

Az infláció elleni lépés kevésbé volt agresszív, mint azt a pénzügyi spekulánsok várták, de összhangban volt a közgazdászok várakozásaival. Egyes elemzők 3 százalékos csúcsot jósolnak az év végére. A kamatemelésre vonatkozó döntés a bank részéről azt célozza, hogy visszafogja a rohamosan emelkedő inflációt illetve az emelkedő árakat.

A kormánytól független bank célja az infláció két százalék alatt tartása. De az infláció, amelyet Oroszország ukrajnai háborúja és az energiaköltségek emelkedése táplál, jelenleg 9,9 százalékon van, és várhatóan még ennél is tovább fog emelkedni.

A fogyasztói árindex (CPI) inflációja most októberben tetőzik az előrejelzések szerint, „valamivel 11% alatt”. Ez a legmagasabb inflációt jelenti az Egyesült Királyságban 1982 januárja óta.

Alpesh Paleja, a CBI vezető közgazdásza azt mondta csütörtökön: „A makacsul magas infláció következtében újabb jelentős kamatemelés várható”. Majd hozzátette: „Bár az energiaár-plafon befagyasztása csökkenti az infláció várható csúcsértékét, az árnyomás továbbra is erős marad.”

David Bharier, a Brit Kereskedelmi Kamara kutatási vezetője szerint a Bank of England próbálja kordában tartani az inflációt. Azt mondta: „Kutatásunk azt mutatja, hogy a súlyos infláció, amelyet nagyrészt az energiaköltségek emelkedése okoz, jelenleg messze a legfőbb probléma a vállalkozások számára.

„A Bank kamatemelésre vonatkozó döntése növeli az adósságterheknek és a növekvő jelzáloghitel költségeknek kitett magánszemélyek és szervezetek kockázatát – csökkentve ezzel a fogyasztói bizalmat.”

Hozzátette, hogy a vállalkozások “konkrét tervet szeretnének látni az infláció rövid távú mozgatórugóinak kezelésére, valamint egy hosszú távú stratégiát a beruházások ösztönzésére”.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után