Már pár napon belül leeshet az első hó Nagy-Britannia számos részén, még Londonban is 1

Már jövő héten leeshet az első nagyobb adag hó Nagy-Britannia több részén, sőt, még Londonban is. Mindeközben a hőmérséklet országos szinten beesik lassan nulla fok környékére, és egyre több helyen már alá is, figyelmeztetett a brit meteorológiai intézet.

Már pár napon belül leeshet az első hó Nagy-Britannia számos részén, még Londonban is 3

Hétfő este -4°C-ra csökkent a hőmérséklet Anglia egyes vidéki területein a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Az előrejelzések szerint Dél-Angliában a hőmérséklet fagypont alá süllyedhet, és havazásra is jó esély lesz még a fővárosban is jövő hét szerda csütörtök magasságában, míg Észak-Angliában és Skóciában már most csütörtökön nulla fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

A meteorológiai intézet szerint az északi-sarkvidéki szelek meghozták a telet és a téli fagyos időt országszerte. Az előrejelzések szerint Skóciában először a 600 méter feletti területekre érkezik majd a hó, de ez a hideg időjárás csütörtök reggelre a még alacsonyabban fekvő területekre is át fog terjedni, ahogy egyre több jeges levegő áramlik be az országba a sarkvidék felől.

A Met Office twitteren is közzétette, hogy a sarkkör irányából érkező hideg légtömegek már ezen a héten meg fognak érkezni a szigetország fölé és jelentős lehűlés és csapadék is várható az ország számos pontján. Emellett pedig sok helyen erős széllel is számolhatunk.

Greg Dewhurst, a Met Office meteorológusa elmondta: „Londonban jövő csütörtökön például legfeljebb 7 fokig emelkedhet majd a hőmérséklet – tehát az átlag alá süllyed. Az éjszakai hőmérséklet így sokkal közelebb lesz a fagyponthoz, és jó esély lesz rá, hogy havazást is láthatunk majd. Napközben havas eső és eső várható, majd késő estére a hőmérséklet lehülésével ez havazássá alakulhat át.”

Péntekre Skóciára, Észak-Írországra és Észak-Anglia egyes részeire is sárga figyelmeztetést adtak ki a várható erős szél miatt. A figyelmeztetést kiterjesztették az Egyesült Királyság délnyugati részére is. A meteorológiai intézet felszólította a Nagy-Britanniában élőket, hogy készüljenek fel, hogy az épületekben az erős szél sok helyen kárt is tehet, lefújhatja a tetőcserepeket, de sok helyen áramkimaradásokat és közlekedési dugókat is okozhat.

A legerősebb széllökésekre Skócia északi részén lehet majd számítani, és ez az időjárás az éjszaka folyamán és szombat délelőtt még szélesebb körben elterjed majd. A délutáni órákban lassan mérséklődik majd a szél. Hogy a széllökések hol lesznek a leghevesebbek és legveszélyesebbek, azt egyelőre pontosan nem lehet meghatározni.       Forrás

Megosztás