Már Nagy-Britanniában is terjed a rendkívül veszélyes „húsevő zombi drog” 1

Egy “húsevő” drog, amely zombikká változtatja a kábítószert használó személyeket, elterjedhet és halálesetek egész sorát okozhatja szerte az Egyesült Királyságban – figyelmeztettek a szakértők.

Már Nagy-Britanniában is terjed a rendkívül veszélyes „húsevő zombi drog” 3

A Tranq néven is ismert xilazin használata az elmúlt években rohamosan megnövekedett az Egyesült Államokban. Az anyag annyira erős függőséget okoz, hogy a xilazin túladagolás miatti halálozások száma megdöbbentően, 1127%-kal nőtt az Egyesült Államok egyes déli államaiban mindössze egy év leforgása alatt. A szakértők azonban úgy vélik, hogy ez a kábítószer egyre gyakrabban bukkan fel az Egyesült Királyságban is.

Különösen azért aggasztó a dolog, mert az erős kábítószert a vape-ekben és tablettákban is megtalálták, ami azt jelenti, hogy az emberek úgy szokhatnak rá, hogy nem is tudnak róla. Íme, amit tudnod kell az új zombi drogról, amely komoly közegészségügyi problémát okozhat az Egyesült Királyságban.

Mire használható a xilazin és milyen hatásai vannak?

A xilazin egy nyugtató, de sokan csak Tranq vagy Tranq dope néven ismerik. Állatorvosok használják állatok elkábítására, és egy nagyobb adag elég akár ahhoz is, hogy kiüssön egy elefántot. A drog kómához hasonló állapotba juttatja az embereket, sokan a beadása után csak a földön fekszenek élettelenül, és nem tudnak mozogni, vagy csak ülnek összegörnyedve, megbénulva, mint a „zombik”.

Már Nagy-Britanniában is terjed a rendkívül veszélyes „húsevő zombi drog” 4

A hosszan tartó használata nagy, nyílt bőrfekélyeket is okoz. Ezek elfertőződhetnek és rothadni kezdhetnek. Nem ritka ilyen esetekben, hogy amputálni kell az illető végtagjait. A xilazin légzési nehézségeket, alacsony vérnyomást és lassú szívverést is okoz. Általában injekció formájában adják be, de lenyelhető vagy felszívható formában is létezik.

Honnan származik?

A xilazin a 2000-es évek elején jelent meg Puerto Ricóban, de a 2010-es évek végén Észak-Amerikában is elterjedtebbé vált. 2022-ben az Egyesült Államokban lefoglalt fentaniltabletták 7%-ában mutatták ki, 2023-ban pedig az Egyesült Államok kormánya „egyre komolyabb fenyegetésnek” nyilvánította a kábítószert. A xilazin különösen elterjedt Philadelphiában és délen, 2021 és 2022 között 1127%-kal nőtt a xilazin túladagolás okozta halálesetek száma.

Az egyik leginkább aggasztó dolog a xilazinnal kapcsolatban, hogy nehéz visszafordítani a túladagolást. A heroinnal ellentétben ez nem opioid, ami azt jelenti, hogy olyan gyógyszerekkel, mint például a naloxon, nem lehet visszafordítani.

Miért olyan veszélyes?

A xilazint gyakran keverik más anyagokkal, például heroinnal és fentanillal, ami azt jelenti, hogy a felhasználók tudtukon kívül is bevehetik.

A xilazint 12 halálesettel hozták eddig összefüggésbe az Egyesült Királyságban. Egy új tanulmányban a tudósok toxikológiai jelentéseket, drogteszteket és kábítószer-lefoglalási forrásokat vizsgáltak országszerte, és 35 esetben észlelték a Tranq-et. A heroin és a fentanil mellett nyomokban xilazint találtak a kodeinben és a diazepamban is. Egy esetben a kutatók azt is megállapították, hogy xilazint tettek egy kannabisz-es vape-be.

Az Egyesült Királyságban élő drogfogyasztók könnyen rászokhatnak a xilazinra, ha más gyógyszerekkel keverik azt össze. A kereskedők ezt gyakran azért teszik, hogy növeljék a kábítószer súlyát, és ezzel növeljék az eladási árát, vagy kevésbé feltűnővé tegyék a gyenge minőséget.

A kábítószerekkel való visszaélésekkel foglalkozó tanácsadó testület azt javasolta a kormánynak, hogy a xilazint vegyék fel a C osztályú kábítószerek listájára. C osztályú kábítószer birtoklásáért akár két év börtönbüntetés vagy egy igen jelentős pénzbírság is kiszabható.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után