Eszkalálódik a háborús helyzet Irán és Izrael közt – Nagy-Britannia már harci repülőket küldött a térségbe 1

Izrael kijelentette, hogy „kész megtenni bármit, ami szükséges”, hogy megvédje magát, miután Irán egyik napról a másikra több, mint 300 rakétával és drónnal támadta meg. Szirénák szólaltak meg, és nagy robbanások hallatszottak a helyi média által készített felvételeken.

Eszkalálódik a háborús helyzet Irán és Izrael közt – Nagy-Britannia már harci repülőket küldött a térségbe 3

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a drónok és rakéták több mint 99 százalékát a szövetségesek, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország segítségével sikerült időben lelőni, de több ballisztikus rakéta is elérte izraeli területet, kisebb károkat okozva egy légibázison.

„Vannak terveink… Felmérjük a helyzetet, bemutatjuk a kabinetnek a terveket, és készek vagyunk megtenni, ami Izrael védelme érdekében szükséges” – mondta Daniel Hagari, az izraeli katonai szóvivő. A támadásra a szíriai fővárosban, Damaszkuszban található iráni konzulátus elleni támadást követően került sor.

Eszkalálódik a háborús helyzet Irán és Izrael közt – Nagy-Britannia már harci repülőket küldött a térségbe 4

Teherán megtorlást ígért a hónap eleji csapásért, amelyben több magas rangú katonai vezető is meghalt, még annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tettek a válaszcsapás megfékezésére.

Brit vadászgépeket is bevetettek az Iránból Izraelbe küldött támadó drónok leszedésére. A védelmi minisztérium közleménye szerint a Királyi Légierő (RAF) visszaver “bármilyen légi támadást a művelet hatósugarában” a térségben. Úgy tudni, az RAF repülőgépei Irak és Szíria felett repültek, Izrael felett azonban nem.

Eszkalálódik a háborús helyzet Irán és Izrael közt – Nagy-Britannia már harci repülőket küldött a térségbe 5

Rishi Sunak miniszterelnök elítélte Irán “meggondolatlan támadását”, és ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Királyság “továbbra is ki fog állni Izrael mellett”. Várhatóan csatlakozik a G7 országainak vezetőihez vasárnap, hogy sürgős tárgyalásokat folytasson, hogy megvitassák – Joe Biden amerikai elnök szavaival élve – a támadásra adott diplomáciai válasz összehangolásának módját.

Irán több száz drónt és cirkálórakétát lőtt ki Izraelre szombaton és vasárnap, egy széles körben várt és példátlan megtorló támadás részeként. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a támadások többségét – többnyire Izrael légterén kívül – más országok segítségével sikerült még időben megfékezni.

Eszkalálódik a háborús helyzet Irán és Izrael közt – Nagy-Britannia már harci repülőket küldött a térségbe 6

Az Egyesült Államok volt az egyik szövetséges, és Biden elnök megerősítette, hogy az amerikai hadsereg segített Izraelnek Irán „szinte összes” drónjának és rakétájának lelövésében. A Reuters hírügynökség által hivatkozott források szerint Jordánia is segített néhány iráni drón megsemmisítésében.

A minisztérium nem közölte, hány RAF Typhoon szállt harcba a szíriai és az iraki légtér felett, és azt sem erősítette meg, hogy pontosan hány célpontot szedtek le a harci repülők segítségével. Grant Shapps védelmi miniszter is megerősítette a katonai hadművelet tényét a korábban Twitter néven ismert X-en, és azt mondta, hogy “határozottan elítéli Irán értelmetlen légi támadását”. Mr. Sunak is válaszolt Iránnak, és azt mondta, hogy “a támadások csak még több feszültséget szítanak és destabilizálhatják a régiót”.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után