Már ma bejelenthetik a korlátozások szigorítását Angliában: Boris Johnson összehívta a Covid-O bizottságának ülését 1

Boris Johnson és a miniszterei a legfrissebb hírek szerint már a mai napon meg fognak állapodni az újabb, szigorúbb korlátozások bevezetéséről azon az ülésen, amelyet az omicron variánssal fertőzött esetek számának megugrása miatt hívtak össze.

Már ma bejelenthetik a korlátozások szigorítását Angliában: Boris Johnson összehívta a Covid-O bizottságának ülését 3

A készenléti terv – amelyet a miniszterek először a nyáron vázoltak fel– új útmutatást tartalmaz, amelyben felszólítják a lakosságot, hogy dolgozzanak otthonról, ha csak tehetik, valamint a Covid-tanúsítványok is bevezetésre kerülnének zsúfolt helyszíneken, például éjszakai szórakozóhelyeken. Az ún. B terv bevezetését eredetileg attól tették függővé, hogy mennyire fenyeget az NHS túlterhelődésének veszélye.

Whitehall-i források nemrég azt nyilatkozták többen is, hogy összehívták a kormány Covid-O bizottságának ülését, hogy megvitassák a korlátozások szigorítását, és az értesülések szerint már a mai nap folyamán várhatóan egy esti sajtótájékoztatón be is jelentik a változásokat. Más Downing Street-i források azt mondták, hogy a B-tervvel kapcsolatban „nem született még meg a végleges döntés” a találkozó előtt, ami arra utal, hogy továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy Boris Johnson az utolsó pillanatban visszalép az új korlátok bevezetésétől.

Rengetegen szkepticizmussal fogadták a találkozó hírét, ugyanis sokan azt gyanítják, hogy a bejelentés célja, hogy elvonja a figyelmet a mai fő címlapsztoriról, a botrányról, amiről az egész ország beszél, a Downing Street 10. szám alatt tavaly tartott állítólagos karácsonyi partiról.

A Vészhelyzetek Tudományos Tanácsadó Csoportja (Sage) ma azt nyilatkozta, hogy nem zárható ki az Egyesült Királyság egészére kiterjedő lockdown bevezetése az omikron okozta fenyegetés kezelésére. Neil Ferguson professzor, a londoni Imperial College-ból, akinek adatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Királyság 2020 márciusában lockdown alá került, azt mondta, hogy a variáns aggodalomra ad okot, de még mindig nem tudni, hogy milyen hatásai lesznek.

Ferguson professzor a BBC Radio 4 Today című műsorában azt mondta, hogy az omikron változat eseteinek száma „jelenleg durván kétnaponta megduplázódik”, majd hozzátette: „Valószínűleg meg fogja előzni a Delta variánst még karácsony előtt ha ez ilyen ütemben halad tovább, de hogy pontosan mikor azt nehéz megmondani.” Arra a kérdésre, hogy fel kell-e szólítani az embereket, hogy dolgozzanak otthonról, azt mondta: „A kormányon múlik, hogy mit jelent be a következő napokban.”    Forrás

Megosztás