Már lopásgátlót tesznek a boltokban a vajra és a sajtokra is Angliában, úgy felment az áruk 1

A szupermarketek egyre több helyen már biztonsági címkékkel látnak el olyan hétköznapi árucikkeket is, mint pl. a sajtot, a vajat vagy a csecsemőtápszert, mivel többek közt az infláció következtében elképesztően megemelkedett az áruk.

Már lopásgátlót tesznek a boltokban a vajra és a sajtokra is Angliában, úgy felment az áruk 3

A megélhetési költségek válsága miatt jócskán megugrott a bolti lopások száma a szigetországban, ami arra kényszerít egyre több üzletet, hogy több termékre terjessze ki a mágneses riasztóberendezések használatát, amelyeket általában olyan drága cikkekhez használnak csak, mint a steak, a bor és a kozmetikumok.

Az Asda egyik északkeleten található üzletében lopásgátló matricákat ragasztottak a 750 grammos Lurpak vajakra, amelyeknek az ára ott már 6 font. Ugyanezt a terméket egyes szupermarketekben 7,25 fontért is árulják már, míg egy 500 grammos kiszerelés ára átlagosan jelenleg 4,49 font, ami azt jelenti, hogy durván 33%-kal nőtt az elmúlt évben.

Eközben egy Aldi üzletben már a 3,99 fontba kerülő saját márkás cheddar sajtokat is lopásgátlóval kellett felszerelni. Azt mondják, hogy sok Sainsbury’s üzletben pedig az Aptamil baba-, és anyatejet tartalmazó üvegeket is áruvédelmi címkékkel kell ellátni. A dél-londoni Streathamben található egyik Tescóban címkéket szereltek fel a tápszeres dobozokra is, amelyek némelyike jelenleg már 21 fontba kerül.

A becslések szerint Nagy-Britanniában csaknem 500 millió font értékben loptak el hétköznapi árucikkeket, köztük piperecikkeket és friss termékeket csak az elmúlt egy évben. Ez családonként körülbelül 25 font értékű lopásnak felel meg.

A MyFavouriteVoucherCodes által végzett felmérés szerint a felnőttek mintegy 34%-a mondta azt, hogy ellopott valamit az elmúlt év során az önkiszolgáló kasszánál való fizetéskor mert elfelejtette leszkennelni, ami 22%-kal több, mint egy évvel korábban. A megkérdezett 2584 vásárló 69%-a azt mondta, hogy a megélhetési költségek emelkedése késztette lopásra. De 43%-uk viszont azt mondta, hogy azért történt ami történt, mert a vonalkódot nem tudta beolvasni a kasszánál.

A legtöbbször a boltokból ellopott cikkek a piperecikkek és a higiéniai termékek voltak, ezt követték a friss gyümölcsök és zöldségek, a csecsemő tápszerek és az édességek.

A cég ügyvezető igazgatója, Julian House azt mondta: „A lopást semmilyen körülmények közt nem lehet elnézni. Az eredmények azonban rávilágítanak arra a drasztikus helyzetre, amelybe sokan kerültek a megélhetési költségek válsága során.”

„Sokkal nagyobb arányban vannak olyan emberek, akik a lopáshoz folyamodnak egyszerűen azért mert nem engedhetnek meg maguknak bizonyos dolgokat. Ez olyan társadalmi és gazdasági kérdéseket vet fel, amelyet egyszerűen sokkal komolyabban kell venni és sürgősen kezelni kell.”    Forrás