Már fizetnének is a britek, csak hogy ne veszítsék el az EU-s állampolgárságot 1

Egy friss felmérésből kiderült, hogy már a kilépésre szavazók 58%-a hajlandó lenne fizetni is azért, hogy megtarthassa uniós állampolgárságát.

Már fizetnének is a britek, csak hogy ne veszítsék el az EU-s állampolgárságot 3

A megkérdezettek összesen 68%-a fizetne ki relatíve nagyobb összeget azért, hogy továbbra is EU-s állampolgár legyen a brit állampolgárság mellé. Ennek a 68%-nak pedig több mint a fele, pontosan 58%-uk tavaly még a kilépésre szavazott. Azok közül pedig akik alapból a maradás pártján álltak, az ötből négy fizetne az állampolgárságért. A felmérést a London School of Economics készítette, méghozzá Michael Butler politológus és Sarah Harrison választási pszichológus az Opinium segítségével.

A megkérdezés alapján egyesek kifejezetten nagy összeget is hajlandóak lennének kifizetni a „kettős” állampolgárságért, és ezek közül az emberek közül a népszavazáson sokan még ki akartak lépni. Pontosabban minden tízedik kilépéspárti lenne most hajlandó évi 1000 fontnál is többet fizetni azért, hogy továbbra is uniós polgár maradjon. Átlagosan egyébként évi 405 font körüli összeget fizetnének még ki az emberek, és ebbe benne van az a 32% is, aki nem fizetne érte semmit. Ha pedig csak azokat nézzük, akik hajlandóak lennének valami járulékot fizetni Brüsszelnek, akkor ők átlagosan 594 fontot is áldoznának erre.

„Ez egy meglehetősen szimbolikus probléma, és eléggé érzelmi alapú is. Azért akartuk megcsinálni ezt a felmérését, hogy megtudjuk, mit is gondolnak az emberek most, hogy már kezdődnek a tárgyalások. Az ki is derült, hogy a fiatalok nagyon ragaszkodnak az uniós állampolgárságukhoz. Ők azok, akik már abba a világba születtek, ahol 28 szorosan együttműködő tagállam, és 500 millió ember volt – most pedig hirtelen nagyon összeszűkül ez a világuk. Egy korábbi kutatásunkból az is kiderült, hogy bár nagyon sok brit nem érzi magát kifejezetten európainak, mégis nálunk vannak a harmadik legnagyobb arányban a magukat „nagyon európainak” érző emberek” – részletezte Butler. A fiatalok (18 és 24 év közöttiek) 85%-a ragaszkodna az uniós állampolgárságához.

Az is kiderült, hogy a megkérdezettek 73%-a növelné a jelenleg náluk élő uniós állampolgárok szavazati jogait, 48% egyenesen megengedné, hogy mind az országos, mind a helyi választásokon szavazzanak. Egyedül 10% volt az, aki támogatta a kormány jelenlegi álláspontját, és megtiltaná a helyi választásokon való részvételt az itt élő európaiaknak.

Butler azt is hozzátette, hogy még őt is meglepték ezek az eredmények, és nagyon „haladó szelleműnek” nevezte azokat. Volt egy olyan kérdés is, ami fizetéstől függetlenül kérdezett rá az uniós állampolgárság megtartására, itt 10-ből 6 ember mondta azt, hogy szeretné, ha továbbra is európai lenne. Egyébként összesen 2004 embert kérdeztek meg online.

A felmérés csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy mekkora a nyomás a kormányon azért, hogy egy sokkal kevésbé keményvonalas Brexitet képviseljen majd a tárgyalásokon, főleg a katasztrofális választások óta. Ennek ellenére az a hír járja, hogy Theresa May még egy drámai kivonulást is hajlandó lenne bemutatni akkor, amikor majd a „válási számlát” beszélik meg (vagyis hogy ki fizeti a kilépés óriási költségeit), ezzel is megmutatva, hogy ő bizony tud kemény is lenni az EU-val szemben. Pedig nemrég megint kereszttűz alá került az uniós állampolgárok jogaira vonatkozó tervek miatt.

Eszerint akik a még nem meghatározott „fordulónap” után érkeznének, egy két éves kegyelmi státuszt kapnának, aminek a végén vagy maradhatnak, vagy nem. Akik pedig 5 évnél régebb óta élnek az országban, egy újonnan létrehozott „letelepedett” státuszt kapnának, ezzel járnának ugyanazok az ellátások és kiváltságok, mint amik most járnak az uniós állampolgároknak. A terv rengeteg hátulütője mellett az is felháborodást keltett, hogy lehet, emiatt újra be kell majd adni a jelentkezésüket azoknak, akik a közelmúltban végigszenvedték magukat a 85 oldalas dokumentumon.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után