Indult egy petíció Nagy-Britanniában, hogy legyen egy népszavazás a Brexit kapcsán 2019-ben és a lakosság három opció közül választhasson a kilépéskor.

brexit peticio

Már több, mint 80,000 ember írta alá azt a petíciót, ami egy új népszavazást szeretne kicsikarni a brit kormánytól a Brexit végeredménye kapcsán. A petíciót támogatók száma pedig rohamosan emelkedik.

Alig 1 nap alatt a duplájára emelkedett az aláírások száma és 100 ezer aláírás után a parlament köteles megvitatni, hogy napirendi pontra vegyék-e a témát. A kormány egyébként minden olyan petícióra, amit több, mint 10,000-en aláírnak, köteles válaszolni hivatalos formában.

A petícióban leírtak szerint a népszavazás 2019 áprilisa, vagyis a kilépés végső határideje előtt lenne nem sokkal.

A beadványt létrehozó és elindító Tom Holder azt szeretné, ha a britek a népszavazás során három opció közül választhatnának. Ez a három lehetőség pedig a következő lenne:

  • Az 50. cikkely aktiválásának visszavonása, vagyis Nagy-Britannia mégsem lép ki az EU-ból
  • A kilépés kapcsán az EU és Nagy-Britannia közti tárgyalások során kialakított egyezség elfogadása
  • A tárgyalások végeredményének elutasítása, tehát egyezség nélküli kilépés

„Amennyiben a népszavazás időpontjáig nem születik egyezség az EU és a szigetország közt, úgy ezt az opciót értelem szerűen ki lehet venni a három közül. Függetlenül attól, hogy 2016-ban a népszavazáson ki hogyan szavazott, mindenkinek meg kellene adni az esélyt arra, hogy az EU és Britannia közt születő megállapodás végeredményének tudatában dönthessen a jövőjéről.” – írja a petíció szövege.

A petíciót itt lehet megtekinteni és aláírni is egyben.

„Itt az ideje, hogy végre kész tények alapján szavazhassunk egy népszavazáson a kilépést illetően.” – írta Mr. Holder a twitteren.     Forrás Hirdetőknek: [email protected]