Ma van a nemzetközi melltartó nélküli nap 1

Bár nem tudjuk pontosan, honnan ered a nemzeti No Bra Day, vagyis a melltartó nélküli nap — 2011 óta minden évben ezt a napot választják arra, hogy felhívják a figyelmet a mellvizsgálat fontosságára, hogy még időben észre lehessen venni a mellrák tüneteit. A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres önvizsgálat a mellrák megelőzésében.

melltarto-nelkuli-nap

Ezen a napon tehát, a kampányolók úgy szeretnék hatásosabban felhívni a mellrák veszélyeire a nyilvánosság figyelmét, hogy arra bátorítják a nőket, hagyják a szekrényben a melltartóikat október 13-án.

Tulajdonképpen, az egész október a mellrákról szól, ugyanis ilyenkor ingyen szűrésen vehetnek részt a nők a Breast Cancer Care-nek köszönhetően, amely során lelki tanácsadást is kérhetnek és kaphatnak a betegségben szenvedők.

Október 14-én, azaz holnap pedig az ún. Big Pink nap van, amikor is arra ösztönzik a szervezők az embereket, hogy eseményeket szervezzenek a mellrákra való figyelemfelhívásra és a kutatásokra, ill. a kezelésekre való támogatás gyűjtés érdekében. A nap színe a rózsaszín, lilás rózsaszín, ezért mindenkit arra bátorítanak, hogy legalább egy ilyen színű ruhadarabot viseljenek ezen a napon.

6aechot-girls-no-bra-hard-nipples-15dec-18

A nemzeti No Bra Day alkalmával, a kampányolók arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nagyon fontos, hogy megtanuljuk, hogyan vizsgáljuk meg a melleinket, és hogy megtanuljuk, hogyan ismerhetjük fel a mellrák tüneteit. Nem utolsó sorban, fontos a rendszeres szűrésen való részvétel is.

2011-ben elkészült egy jópofa kampányszöveg, amivel arra bátorították a nőket, hogy ne viseljenek melltartót október 13-án a mellrák veszélyeire való felhívás érdekében. A szöveg egy részét itt olvashatjátok:

„A cicik fantasztikusak… Mindannyian így gondoljuk. És hogyan is fejezhetnénk ki jobban azt, ahogy érzünk, mint hogy támogatunk egy cici szabadnapot??… Hölgyek, szabadítsátok ki a melleiteket 24 órára azoktól a szörnyű (olykor oh, mennyire hasznos) melltartókból. Nem szabad elrejtenünk a büszkeségünket. Itt az ideje annak, hogy lássa a világ, mivel vagyunk megáldva. A melleitek lehetnek kolosszálisak, imádni valóak, picik, teltek, …….. érzékenyek, viccesek, selymesek, vidámak, vadak, huncutak, ennivalóak… De a legtöbbet használt szó, amellyel október 13-án kellene leírni a melleinket az a SZABAD!”

„Urak, ti is részt vehettek ebben! Az lesz a dolgotok, hogy azzal támogassátok a hölgyeket, hogy valamilyen lilát viseltek. Lehet egy lila nyakkendő, lila boxer alsó, lila zokni, vagy póló…….”

„Éljenek a cicik!!! A mellrákot komolyan kell venni és fontos az ellenőrzés.”

Bár ez az időszak, és ez a nap nagyon fontos a mellrák veszélyére való figyelemfelhívás miatt, sokakból vegyes érzelmeket vált ki, különösen azokból, akik már keresztül mentek ezen a szörnyű betegségen.

Bonnie Annis blogger, aki maga is mellrákban szenvedett, aminek az lett az eredménye, hogy mindkét mellét amputálni kellett, nem ért egyet a kampányötlettel. A mellrák megelőzésének céljából működtetett curetoday.com nevű weboldalon írja le az ezzel kapcsolatos véleményét, amellyel számos mellrák túlélő is egyetért.

„Amikor fiatal lány voltam, alig vártam, hogy megkapjam az első melltartómat. Annak a kis csipkés szövetnek köszönhetően nőnek éreztem magam. ….. 19 éves voltam, amikor megszületett az első gyerekem és a melleim tápanyagot tápláltak a számára. 40 évesen volt az első mammográfiám. …. 56 voltam, amikor mellrákot diagnosztizáltak nálam és eltávolították mindkét mellemet. Mivel úgy döntöttem, hogy nem akarok helyreállítást, arra kényszerültem, hogy szilikon protézist viseljek a melltartómban. Ezek az ember által készített mellformák adták a nőiesség látszatát. Nélkülük, a mellkasom lapos volt. Bizonyos napokon viseltem őket, más napokon nem. …. A protézisek nehezek és kényelmetlenek, viszont, hogy „beilleszkedjek” viselnem kell őket. És ez az, amiért a Nemzeti Melltartó Nélküli Nap zavar engem. Nem értem, hogy hogyan tehet egy melltartó nélküli nap bármit is a mellrákra való figyelem felkeltéséért. Szerintem, az egyetlen dolog, amit csinál, az az, hogy ad valamit, amit a férfiak bámulhatnak, és amin a nők kuncoghatnak. Azok számára, akik átmentek a melleltávolító műtéten, a melltartó az egy szükséges rossz. Nehéz melltartó nélkül viselni a protézist, társadalmilag pedig nem elfogadott egy lapos mellkasú nő. Nem akarok túlérzékenynek tűnni egy mókás közösségi médiás ünnepen, csak nem értem. Mi az értelme annak, hogy egy nap nem viselünk melltartót? És hogyan segít ez a pénzgyűjtésben, ha nem viseljük a fehérnemünket?”

„Ha az emberek igazán meg szeretnék érteni mindezt, akkor azt javaslom, hogy kiáltsunk ki egy „Nemzeti Csupasz Mellkas Napot”, amikor minden nő és férfi, akik túljutottak a mellrákon, megoszthatják a harci sebeiket úgy, hogy mindenki számára láthatóvá teszik a hegeiket. Akkor talán, több ember venné komolyan a mellrákot és a Nemzeti Melltartó Nélküli Nap a múlté válna.”

Ti hogy gondoljátok?    Forrás: awarenessdays.co.uk, curetoday.com

 [fblike]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után