Lemondott az energiaszámlák emeléséért felelős szervezet igazgatója az újabb árplafon emelés miatt, ami komoly kérdéseket vet fel 1

Az Ofgem egyik igazgatója kilépett az energiaszabályozó hatóságtól, mondván, hogy „nem tudja támogatni” azt a döntését, hogy több száz fonttal növelje a Nagy-Britanniában élő háztartások energiaszámláit.

Lemondott az energiaszámlák emeléséért felelős szervezet igazgatója az újabb árplafon emelés miatt, ami komoly kérdéseket vet fel 3

Christine Farnish szerint a szabályozó szerv „nem találta meg a megfelelő egyensúlyt a fogyasztók és a szolgáltatók érdekei között”. Lemondása kapcsán olyan vádak merültek fel, hogy a kormány „alszik a volánnál” ami az energiapiac szabályozásával kapcsolatos ügyeket illeti, miközben a családok és a vállalkozások rohamosan növekvő költségekkel néznek szembe.

Az Ofgem az elmúlt hónapokban rengeteg kritikát kapott, amiért nem tett eleget a családok védelméért a globális energiaválság közepette.

Mrs. Farnish, aki több éven át az Ofgem igazgatótanácsában dolgozott, a The Timesnak ezt nyilatkozta: „Azért mondtam le az Ofgem igazgatótanácsában betöltött posztomról, mert nem tudtam támogatni azt a kulcsfontosságú döntést, hogy a télen a fogyasztói számlákból gyűjtsék be és fedezzék a szolgáltatók többletköltségeit.”

Úgy véli, az újabb módosítás „több száz fonttal növeli majd mindenkinek az éves számláját annak érdekében, hogy a következő hónapokban számos szolgáltatót tudjanak támogatni”.

Az értesülések szerint lemondása az Ofgem azon döntéséhez kapcsolódik, hogy megváltoztatja az árplafon módszertanát annak érdekében, hogy a szolgáltatók minél előbb behajthassák a magas energiaköltségek egy részét. Az átlagos brit családok energiaszámlái a becslések szerint januárban pusztító évi kb. 4266 GBP-ra fognak ugrani, ahogy a nagykereskedelmi gázárak tovább emelkednek.

Az iparági szakértők „helytelennek és meggondolatlannak” nevezték az Ofgem azon döntését, hogy a válság közben változtatnak a szabályokon.

Az Ofgem szóvivője így nyilatkozott: „Köszönetet mondunk Christine-nek az Ofgemnél végzett sokéves odaadó munkájáért. Ennek a példátlan energiaválságnak köszönhetően az Ofgemnek hihetetlenül nehéz döntéseket kell meghoznia, amelyek során folyamatosan mérlegelik a gondosan átgondolt és kiegyensúlyozott kompromisszumokat. De mindig a fogyasztók igényeit helyezzük előtérbe mind közép mind hosszú távon.”

„A testület többi tagja úgy döntött, hogy az energiaköltségek felülvizsgálatának gyakoriságának a növelése hosszú távon a fogyasztók érdekét szolgálja, mivel csökkenti a szolgáltatók csődjének nagyon valós kockázatát, ami még több költséget jelentene a fogyasztók számára, és szükségtelen aggodalmat és bizonytalanságot okozna egy amúgy is nagyon nehéz időszakban.”

Ed Miliband, a klímaváltozás árnyékminisztere szerint Farnish lemondása is azt mutatja, hogy a kormány „alszik a volánnál”.

„A konzervatívok 12 éven keresztül teljesen elmulasztották az energiapiac szabályozását. Egyetlen másik országban sem ment tönkre 32 energiaszolgáltató. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a brit nép elszenvedje a számlák további növekedését. Elviselhetetlen, hogy a konzervatívok továbbra sem kínálnak megoldást erre a válságra, és ellenzik a Munkáspárt tervét.”   Forrás

Megélhetési költségek válsága UK: Még soha nem csökkent ilyen gyorsan a fizetések értéke Nagy-Britanniában – az ONS hivatalos adatai

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után