Megélhetési költségek válsága UK: Még soha nem csökkent ilyen gyorsan a fizetések értéke Nagy-Britanniában - az ONS hivatalos adatai 1

Rekordmértékben csökkentek a reálbérek április és június között a szigetországban, miközben egyre nagyobb nyomást gyakorol a Nagy-Britanniában élőkre a megélhetési költségek válsága, és az infláció eddig nem látott mértékben csökkentette a munkavállalók fizetésének vásárlóerejét – derült ki a most közzétett hivatalos adatokból.

Megélhetési költségek válsága UK: Még soha nem csökkent ilyen gyorsan a fizetések értéke Nagy-Britanniában - az ONS hivatalos adatai 3

Az emelkedő árak hatását figyelembe véve a bónuszokat is tartalmazó bérek 2,5 reálértéke százalékkal csökkent az utolsó negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A bónuszokat nem számolva a fizetések 3 százalékkal csökkentek – közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A bérek pénzben kifejezett értéke nőtt ugyan, de ez a növekedés eltörpül a gáz, villany, üzemanyag, élelmiszer és egyéb áruk árának ugrásszerű emelkedése mellett, ami nemrégiben már 9,4 százalékra emelte az inflációs rátát.

A versenyszférában dolgozók fizetése 5,9 százalékkal emelkedett átlagosan az inflációt nem belekalkulálva – több mint háromszor olyan gyorsan, mint a közszférában dolgozó kollégáik, akik átlagosan 1,8 százalékos emelést kaptak ezidő alatt.

A számok a kormányt újabb összetűzések irányába sodorják a közalkalmazottakkal, köztük ápolónőkkel, orvosokkal, ügyvédekkel és tanárokkal, akiknek a fizetése idén sokat csökkent, tovább növelve a reálbérek évtizedes csökkenése okozta fájdalmakat.

Az ONS szerint a bónuszok továbbra is stabilak maradtak júniusban, a magas fizetésű belvárosi dolgozók tapasztalták a legerősebb növekedést. Külön számok mutatják a növekvő költségek okozta terhelést is, és az volt látható, hogy egy átlagos háztartás élelmiszerszámlája 533 fonttal nőtt az elmúlt évben a Kantar adatszolgáltató cég szerint. Az élelmiszerár-emelkedés üteme az augusztus 7-ét megelőző négy hétben 11,4 százalékra emelkedett, szemben az előző havi 9,9 százalékkal.

Az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója, Darren Morgan a következőket mondta: „2022 második negyedévében nőtt a dolgozók száma, miközben a munkanélküliség és a sem dolgozó, sem munkát nem keresők száma alig változott. Eközben úgy tűnik, hogy a hetente ledolgozott munkaórák száma kismértékben a pandémia előtti szint alatt stabilizálódott.”

„A fizetések reálértéke mindeközben sajnos tovább csökken. A bónuszokat nem számítva gyorsabb ütemben esik, mint bármikor, az adatok rögzítésének 2001-es kezdete óta.”

A Resolution Foundation agytröszt szerint a bérek csökkenése most a legnagyobb 1977 óta, amikor a királynő az ezüstjubileumát ünnepelte.

Miközben a bérek csökkentek, az Egyesült Királyságban foglalkoztatott munkavállalók száma enyhén emelkedett, június és július között méghozzá 73 ezerrel 29,7 millióra – közölte az ONS. Arra is utalnak jelek, hogy a közelgő recessziótól való félelem miatt a munkaadók csökkentették a munkaerő-felvételt, és látható is, hogy az üres állások száma visszaesett egy kicsit. Az álláshirdetések száma 19 800-zal csökkent május és július között.

A reáljövedelmek példátlan csökkenése és a visszafogottabb munkaerő-felvétel jelei ellenére Nadhim Zahawi pénzügyminiszter azt állította, a számok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság munkaerőpiaca „erős pozícióban van”.

Majd hozzátette: „Ez rávilágít az Egyesült Királyság gazdaságának ellenálló képességére és a fantasztikus vállalkozásokra, amelyek országszerte új munkahelyeket teremtenek. Bár nincsenek egyszerű megoldások az emberekre nehezedő megélhetési nehézségeket illetően, ott nyújtunk segítséget, ahol csak tudunk.”

A kormányra most egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy több támogatást jelentsen be azoknak a háztartásoknak, amelyek rászorulnak, ugyanis átlagosan kb. 3600 GBP-os éves energiaszámlával szembesülünk majd októbertől, amikor az infláció várhatóan eléri majd a 13,3 százalékot. Boris Johnson azt mondta, hogy nem jelentenek be már további intézkedéseket, támogatásokat, amíg a jövő hónapban be nem jelentik, hogy ki lesz az új miniszterelnök.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után