Lehet, hogy akár 140 000 EU állampolgár tévesen kapott támogatást az Egyesült Királyságban, és azt akár vissza is kérhetik 1

Több mint 140 ezer az Egyesült Királyságban élő uniós polgár részesülhetett olyan támogatásban, amelyet a belügyminisztérium hibája miatt kapott meg, de amúgy nem járt volna – derült ki nemrégiben.

Lehet, hogy akár 140 000 EU állampolgár tévesen kapott támogatást az Egyesült Királyságban, és azt akár vissza is kérhetik 3

A Független Ellenőrző Hatóság (IMA), az uniós polgárok Brexit utáni jogainak védelmével megbízott törvényes testület, aggodalmának adott hangot amiatt, hogy ez a helyzet kialakult, és hogy vajon milyen hatással lehet ez majd az érintettekre. Azt mondták, hogy a múlt héten értesítették a problémáról őket, és most levélben fordultak emiatt a Belügyminisztériumhoz, hogy „tisztázzák, milyen lépéseket tettek már annak orvoslására, és milyen további lépéseket tesznek még”.

A brit kormány dönthet akár úgy is, hogy több millió font visszafizetését követeli az érintett uniós polgároktól, vagy dönthet úgy, hogy nem zaklatja azokat, akik tévesen részesültek ebben a kis extra támogatásban, főleg, ha már nem is élnek az országban.

A hiba azután derült ki, hogy a Belügyminisztérium frissíteni akarta azon személyek nyilvántartását, akiknek megtagadták a letelepedett státuszt vagy az előzetes letelepedett státuszt a Brexit utáni bevándorlási rendszerben (EUSS). A függőben lévő kérelmekkel rendelkezők „kérelmezési igazolást” kaptak, amely lehetővé tette számukra az EU-UK kilépési megállapodás által garantált jogokat, amíg ügyük kivizsgálása zajlott. Ezek a jogok magukban foglalták a támogatáshoz való hozzáférést.

A kutatás eredményeként a Belügyminisztérium azt fedezte fel, hogy 141 000 embernél továbbra is a kérelem folyamatban státusz volt aktív az „elutasított” státusz helyett – közölte az IMA. Ez azt jelentette, hogy továbbra is hozzáfértek a támogatásokhoz annak ellenére, hogy megtagadták tőlük az Egyesült Királyságban való tartózkodás jogát.

“A Belügyminisztérium megerősítette, hogy ez csak azokat a személyeket érinti, akik 2021. június 27. és 2022. április 19. között kaptak elutasító határozatot. Aki megkapta az előzetes letelepedett vagy letelepedett státuszt, az nem érintett, és nem kell intézkednie.” – tette hozzá a szervezet.

A belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy már frissítették néhány uniós kérelmező státuszát, aki nem kapta meg a tartózkodási engedélyt. Azt nem közölték, hogy összesen mennyi pénzt fizetett ki a brit kormány a hiba miatt tévesen támogatások formájában.

„Az EU-val és a tagállamokkal együttműködve azon dolgozunk, hogy megértsük a további következményeket, és biztosítsuk a helyzet gyors és pragmatikus kezelését” – mondta a szóvivő.

A belügyminisztérium legfrissebb negyedéves adatai szerint 5,36 millió felnőtt EU-polgár rendelkezik letelepedett vagy előzetes letelepedett státusszal, valamint 1,15 millió gyermek és 171 000 65 év feletti személy, így ez a szám összesen 6,67 millió fő. 375 000 kérelmet utasítottak el eddig. Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után