Az év első havazása érkezett meg a hétvégén Nagy-Britanniába, és a meteorológusok figyelmeztetettek, hogy a hőmérséklet is jelentősen eshet a napokban országszerte.

A mai tiszta ég annak a jele, hogy az ország egyes részei az eddigi ősz leghidegebb estéjére számíthattak tegnap. A Met előrejelzői szerint a hőmérséklet egyes helyeken akár mínusz 5-6 C fokra is süllyedhettek az éjszaka folyamán, különösen Skóciában és Anglia középső részein. De a déli területek se úszták meg a fagyos reggelt, a hétfő nagyon sok helyen fagypont körüli hőmérsékleten indult. Hó egyelőre még csak Skócia egyes területein esett, azonban a hőmérséklet országszerte érezhetően sokat csökkent az utóbbi napokban.

„Hideg lett, de közben tökéletes az idő azoknak, akik szeretnék élvezni a Bonfire Night ünneplést” – mondta a Met a közelgő időről tegnap. A skóciai Glencoe pedig reggel már havazásra, és hófödte fehér tájakra ébredt, és az előrejelzések szerint több északi terület is számíthat hasonló szállingózásra a napokban. A Glencoe hegy Twittere (mert neki olyanja is van), ma reggel bejelentette: „Itt van a tél”, mellékelve egy képet a hófödte hegycsúcsáról.

„A héten az ország magasan fekvő területein továbbra is lehet számítani kisebb havazásokra” – mondta a MET office egyik meteorológusa. „Sőt északon még erős havazásra és hózáporra is lehet számítani a hét vége fele, de ez azért nem annyira szokatlan már így novemberben.”

Emellett az egész novembert elemző előrejelzések szerint Nagy-Britanniát a La Nina is érintheti majd a következő hetekben. Ez a meteorológiai jelenség a novemberi szokásosnál hidegebb időt hozhat az országba, és a szárazság jellemző rá. Persze a Met hangsúlyozza, hogy a 30 napos előrejelzések jelentősen változhatnak az idő előrehaladtával, és ugyanúgy kell készülni esőre és borongósságra, azonban főleg a déli részen inkább ez a száraz, napos idő lesz jellemző.

Egyébként a La Nina miatt egyes előrejelzők azt mondják, hogy az utóbbi évek leghidegebb februárja jöhet. Ez a jelenség legutóbb 2010-ben volt tapasztalható az országban, azóta a telek nem produkáltak az átlagosnál hidegebb időt. Az AccuWeather meteorológusai szerint viszont idén még Londonban is akár hetekig tartó havazás és jég várható.

Holnap már nem lesz olyan hideg, mint ma, de az általánosan hűvösebb idő azért még maradni fog egy ideig. Az időjósok szerint nappal 10-12 fok körülre lehet számítani napokban.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]