Jeremy Corbyn szerint a királynő bocsánatot kellene hogy kérjen, mivel kiderült, hogy a vagyonából 10 millió font értékben ingatlanokat offshore alapok kezeltek azért, hogy elkerüljék ezzel az adófizetést Britanniában.

Erzsébet királynő

Amikor arról kérdezték a munkáspárt vezetőjét, hogy ez olyan dolog-e, ami miatt Erzsébet királynőnek bocsánatot kellene, azt válaszolta, hogy bárkinek, aki offshore alapokba fekteti a pénzét az adófizetés elkerülése miatt, ezt kellene tennie, és a királynőnek is „el kellene gondolkodnia azon, hogy ezek a dolgok mit tesznek a társadalmukkal”.

A botrány nemrégiben pattant ki, amikor több, mit 13 millió dokumentum szivárgott ki a világ elitjének pénzügyeivel kapcsolatban. Ebből derült ki, hogy a Lancesteri hercegség, amely Erzsébet királynő birtokában áll, több millió font értékben fektetett be ügyletekbe a Kajmán szigeteken és Bermudán 2004 és 2005 között. Azzal egyelőre senki nem vádaskodott, hogy ezek illegális ügyletek lennének. Emellett egy kisebb összeget – 3208 fontot – a dokumentumok alapján a BrightHouse-ba fektettek be a királynő pénzéből – a cég nemrégiben botrányba keveredett, hogy kihasználja a szegény ügyfeleit a felháborítóan magas kamatlábaival.

Jeremy Corbynt a Confederation of British Industry eseményén kérdezték meg arról, hogy a királynőnek ezekért bocsánatot kellene-e kérnie. „Nos, szerintem bárkinek, aki adóparadicsomokba fekteti a pénzét az adóelkerülés miatt, és ezzel kapcsolatban nyomoznak utána, két dolgot kellene tennie: nem csak bocsánatot kellene kérnie, de el kellene azon elmélkednie, hogy mit tesznek az ilyen ügyletek a társadalmunkkal” – válaszolta erre.

„Mert ha a leggazdagabbak azon ügyködnek, hogy ne kelljen adót fizetniük, ki fog veszíteni? Iskolák, kórházak, gondozóotthonok, és minden közszolgáltatás, és ennek az árát az egyszerű adófizetőknek kell majd törleszteni.”

„Valóban van néhány befektetésünk tengerentúli alapokban, de ezek teljes mértékben legálisak, és auditálva vannak” – mondta a szóban forgó ingatlan (a hercegség) szóvivője. Később Corbyn szóvivője is helyesbített, és azt mondta, a „pártvezető nem a királynőt szólította fel arra, hogy bocsánatot kell kérnie, hanem „bárkinek, aki adóparadicsomokban vezet ügyleteket az adóelkerülés miatt”.

„Ha az adórendszerünket ilyen szinten kerülik ki cégek és vagyonkezelő alapok, akkor szerintem forrásadót kellene bevezetnünk annak érdekében, hogy ezt egyszer és mindenkorra beszüntessük” – mondta John McDonnel árnyékminiszter a BBC-nek. Emellett szerinte mos tmár a kormánynak köteleznie kellene az adóparadicsomokat, hogy adjanak ki több információt azokról a cégekről, akik az ő szigeteiken fektetnek be. „Szerintem megfelelő nyomással elérnénk, hogy a cégek maguktól vallják be az ügyleteiket.”

A kiszivárgott iratokon még olyan nevek szerepelnek, mint Lord Ashcroft, vagy Trump kereskedelmi államtitkára, Wilbur Ross, aki a papírok szerint egyes orosz cégekhez kötődik. Nem is olyan rég maga Theresa May utasította el, hogy kötelező nyilvántartás legyen arról, hogy kinek vannak offshore cégei. „Az utóbbi években egyre több pénz áramlik a HRMC-be, 2010 óta 16 milliárddal több, mint azelőtt” – mondta erről a döntéséről. „Persze dolgozunk azon, hogy minden ügy nagy átláthatósággal működjön a tengerentúli volt gyarmatainkon, és egyéb területeken. A HRMC látja, kik azok, akiknek ilyen helyeken vannak üzleteik, és kézben tartja a dolgokat. Azt akarjuk, mindenki azokat az adóit fizesse be, amelyik éppen esedékes.”    Forrás Hirdetőknek: [email protected]