Lángok csaptak ki a Ryanair egyik londoni járatából, miután madárrajjal ütközött össze leszállás közben 1

Lángok csaptak ki néhány nappal ezelőtt a Ryanair egyik gépéből, amikor az olaszországi Bolognába érkező járat leszállás közben gémekkel ütközött össze, melynek során megsérült az egyik hajtóműve is.

Lángok csaptak ki a Ryanair egyik londoni járatából, miután madárrajjal ütközött össze leszállás közben 3

A Ryanair FR1194-es járata egyébként november 24-én indult London Stansted reptérről, és a bolognai Marconi repülőtér kifutójához közeledett 23:30 körül, amikor a madarak nekicsapódtak.

A gémek egy része a gép szélvédőjének csapódott, és placcsant szét vérrel és tollas cafatokkal beterítve a repülőgép orrát, és ezzel szinte teljesen betakarta a pilótafülke ablakait, míg a madárraj egy másik részét a jobb oldali hajtómű szippantotta magába, amiből ezt követően hatalmas lángnyelvek csaptak ki.

Lángok csaptak ki a Ryanair egyik londoni járatából, miután madárrajjal ütközött össze leszállás közben 4

Szerencsére a repülőgép így is sikeresen, és további problémáktól mentesen tudott landolni az olasz városban. Az értesülések szerint személyi sérülés nem történt.

Az esetről videofelvétel is készült, és a repülőgépen keletkezett nyomokról és károkról is készült néhány fotó.

Lángok csaptak ki a Ryanair egyik londoni járatából, miután madárrajjal ütközött össze leszállás közben 5

A Marconi repülőtér személyzetének jutott az a „megtisztelő” feladat, hogy leszállás után eltakarítsák a tragikus hirtelenséggel elpusztult madarakat, illetve ami megmaradt belőlük, a repülőgépről.

Lángok csaptak ki a Ryanair egyik londoni járatából, miután madárrajjal ütközött össze leszállás közben 6

Az ilyen jellegű incidensek valós fenyegetést jelentenek a repülőgépek számára, és időről időre elő is fordulnak, rendszerint a leszállás előtti pillanatokban. Bár fontos azért megjegyezni, hogy a Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAA) adatai szerint az ilyen eseteknek mindössze a 4,5 százaléka tesz kárt a repülőgépben.

A becslések szerint az ilyen incidensek évente több mint 1 milliárd dolláros összegben okoznak kárt és késéseket a légitársaságoknak. Októberben például a Ryanair egyik járata, amely a Manchester repülőtérről szállt fel, hét perccel a felszállás után kényszerleszállásra kényszerült Liverpoolban, mert egy madár ott is belerepült a hajtóműbe.    Forrás

Megosztás