Kudarcba fulladhatnak a Brexit tárgyalások: kiszivárgott Theresa May és Juncker beszélgetése 1

A német újság, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) egy meglehetősen maró hangvételű riportot közölt Theresa May és Jean-Claude Juncker EU elnök találkozásáról.

Kudarcba fulladhatnak a Brexit tárgyalások: kiszivárgott Theresa May és Juncker beszélgetése 3

Bár a megbeszélés nagyon vidámnak és jó hangulatúnak tűnt a brit nyilatkozatok szerint May, Juncker és a Brexitért felelős David Davis között, a vacsora után nem sokkal Juncker felhívta a német kancellárt, Angela Merkelt, és „félrevezetettnek”, és „másik bolygón élőnek” nevezte May-t. Ez az információ egy uniós belsős forrásból származik, és azt is hozzátette, hogy a miniszterelnök arrogáns, hanyag és ignoráns volt.

Ne aggódj, ha nem tökéletes a németed, Jeremy Cliffe, aki a The Econimistnál a Berlin Bureau részlegen dolgozik volt olyan kedves, és lefordította a cikk legfontosabb pontjait. Ezek alapján pedig, ha támogatod a Brexitet, akkor most el lehet kezdeni aggódni.

Először is May ragaszkodott hozzá, hogy ne csak a Brexitről, hanem a világ problémáiról is beszéljenek, azonban semmiféle témát nem javasolt, ezeket Junckernek kellett felhozni. Azt is világossá tette, hogy egyértelműen arra számít, hogy újra őt választják majd meg miniszterelnöknek. Az is leszűrhető volt, hogy May szeretne belezavarni az EU27 mindennapi gazdasági életébe, hogy a tárgyalásokon majd jobb helyzetbe kerülhessen.

Az is megdöbbentette az EU képviselőit, hogy May szeretné, ha az Unió Tanácsa már június végén megtárgyalná az EU/UK kivándorlás kérdését, és Juncker kiemelte, hogy a miniszterelnök elképzelt időbeli ütemezése egyértelműen túlságosan optimista, tekintve, hogy milyen komplex kérdésekről van szó. Ezt alátámasztandó Juncker elővett két hatalmas köteg papírt, azt egyik Horvátország belépési megállapodása, a másik a kanadai szabadkereskedelmi megállapodása – jelezve, hogy minimum ilyen összetett lesz a Brexit is.

Emellett May szeretné a Brexit tárgyalásokat havonta, 4 napos blokkokban véghezvinni, és mindezek szigorúan bizalmasak lennének a folyamat végéig – ez azonban a Tanács szerint is kivitelezhetetlen, hiszen a tagállamoknak, és a parlamenti képviselőknek is tudniuk kell a folyamatokról.

Az uniós képviselők szerint May álomvilágban él, és azt hajtogatja, hogy „Tegyük a Brexitet sikerré”, azonban Juncker kijelentette, hogy Britannia abszolút egy kívülálló állam lesz a vámok tekintetében (még inkább, mint pl. Törökország), így „nem lehet siker”. Ez May-t teljesen megdöbbentette. May ezután a saját JHA megállapodásait idézgette, ami az uniós képviselőknek egy nagyon rossz jel volt, és pont ettől féltek.

„Minél többet hallok, annál szkeptikusabb leszek” – mondta Juncker már a vacsora felénél. May azt is kijelentette, szerinte az ország semmiféle pénzzel nem tartozik az Uniónak – erre a vendégei közölték, hogy az EU nem egy golfklub. David Davis ezután megpróbált azzal érvelni, hogy az EU nem kényszeríthet majd semmit Angliára a Brexit és az ECJ után, mire Juncker közölte, hogy rendben, akkor nem lesz kereskedelmi megállapodás se, és ha fizetés nélkül próbál kilépni, azzal minden nemzet parlamentjét bevonja az ügybe.

„Tízszer szkeptikusabban hagyom el a Downing Streetet, mint ahogy idejöttem” – mondta Juncker távozás után, és másnap már hívta is Angela Merkelt a mobilján, hogy elmesélje, May teljesen „félrevezetett”, és „egy másik világban él”. Ezután írta át Merkel gyorsan a beszédét a Bundestagban, amibe belevette a hírhedt „Egyeseknek Britanniában még mindig illúziói vannak” mondatot. Juncker csapata szerint egyre nagyobb az esély rá, hogy a Brexit tárgyalások csúnya kudarcba fognak fulladni, és a briteknek fel kell majd ébredniük. Az újság szerint tehát May súlyos briefing problémákkal és téveszmékkel megy bele a tárgyalásokba.

May ezekre a hírekre azzal reagált, hogy „amennyire én látom a források biztosságát, ez csak egy brüsszeli pletyka. Nézzék inkább azt, hogy mit mondott maga a Tanács a beszélgetés után – azt mondták, konstruktív volt.” A kormányszóvivő pedig hozzátette: „Ahogyan a miniszterelnök és Juncker is kijelentette, ez egy nagyon építő jellegű találkozó volt, és a tervek szerint haladnak tovább a tárgyalások felé.”      Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com 

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után