Az egyik legnagyobb számú embert foglalkoztató szektor Nagy-Britanniában, a kiskereskedelmi szektor, hatalmas változások előtt áll, az előrejelzések szerint ugyanis a következő évtized során durván 900 ezer munkahely és több ezer bolt fog bezárni országszerte.

UKdebt_2255676b

A BRC (brit kiskereskedelmi konzorcium) jelentése szerint az emelkedő költségek miatt, amit a hamarosan nagyot emelkedő minimálbér és a gyakornoki pozíciókra kivetett adó okoz, a munkahelyek egyre gyorsuló ütemben fognak eltűnni. Mindkét változtatás George Osborne pénzügyminiszter tavalyi, 2015-ös költségvetési tervének a része.

A tanulmány szerint a szigetország gazdaságilag legtörékenyebb részére mérték a legnagyobb ütést. Mind a nemzeti létminimum bérszintje, mind a gyakornoki pozíciók körüli módosítások mögött a jó szándék ugyan felfedezhető, de hatalmas bukáshoz is vezethetnek, ha nem megfelelő a kivitelezés az állam részéről.

Sir Charlie Mayfield, a BRC egyik vezetője szerint, bár a kiskereskedelmi szektor is támogatta a minimálbér emelését, ez ettől még nagy hatással lehet a munkahelyekre, és azok számára. A kiskereskedelemben jelen pillanatban 3 millió ember dolgozik Nagy-Britannia szerte, és ez a szám csökkenhet majd 1 millióval, azaz közel kétharmadára eshet vissza a következő pár év alatt. Rengeteg bolt bezárásának oka nem csak az emelkedő költségek lesznek, hanem a vásárlók vásárlási szokásainak változása, például azért, mert egyre többen vásárolnak az interneten keresztül.

A királyságban lévő nagyjából 270 ezer üzletből az elemzés szerint csaknem 74,000 zárhat be hamarosan. Ezeknek a bezárásoknak mintegy 30%-a várhatóan Wales és Észak-Anglia területeit fogja érinteni.

„Az emberek nem veszik észre, mennyire gyorsan elkezdtek megváltozni a munkahelyek, és munkakörülmények, és ez veszélyes. Sokan abban bíznak, azt várják, hogy a dolgok úgy maradnak, ahogyan eddig megszokhattuk, de ez nem így van. A gazdaságilag legtörékenyebb helyek is érintettek lesznek a változások által.”

_88486282_88486281

Növekvő költségek

A BRC tanulmánya szerint az idén áprilisban esedékes komoly változások jelentősége a minimálbér körül, jócskán alul van becsülve. Áprilisban a létminimum órabére ugyanis £7.20-ra fog emelkedni, ami fél fontos ugrást jelent a mostanihoz képest. Ezt követően £9 ig fog emelkedni 2020-ig, de a részleteket itt olvashatjátok. Az elemzés szerint ez évente 3 milliárd fontos plusz terhet fog jelenteni az államnak.

Alacsony fizetésűek

Nagy-Britanniában az alacsony fizetés a minimálbér 1.2-szereséig számít annak. Országos szinten jelenleg az emberek 20%-a él alacsony fizetésből, azonban a kiskereskedelmi szektorban ez az érték a 90-es évek óta 60%-ra emelkedett.

A változásoktól egyébként azt várják, hogy kevesebb munkahely lesz ugyan, de az ok sokkal jobban fizetnek majd, és jobb munkaerő kerül majd ezekre a helyekre, így a produktivitás is javulni fog, ami meg a cégnek jó. A szolgáltatások ára is csökkeni fog a következő években, és a minőségük javulni a várakozások szerint. Azonban nem mindenki osztja ezt a véleményt:

„A kormány gondoskodik arról, hogy a Nagy-Britanniában dolgozók fizetése megemelkedjen, és bevezeti áprilistól a Nemzeti Létminimum fizetését. Már most is rekord mennyiségű a foglalkoztatottak száma az országban, és a munkanélküliek aránya is nagyon alacsony szinten van. Várakozásaink szerint a foglalkoztatottak száma 2020-ra további 1.1 millióval fog nőni.” – próbálta eloszlatni a félelmeket az államkincstár szóvivője, a tanulmány állításával szembe helyezkedve.   Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára