Koronavírus UK friss hírek: adóemelések, támogatások, koronavírus tesztek…. 1

Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter kizárta annak lehetőségét, hogy Anglia a lockdown alól a tervezettnél gyorsabban szabaduljon, még akkor is, ha az adatok szerint koronavírusos esetek száma, a kórházi ápolásra szorulóké és a halálesetek száma is a vártnál gyorsabban esik.

Koronavírus UK friss hírek: adóemelések, támogatások, koronavírus tesztek…. 3

Vasárnap reggel utalt arra, hogy adóemelésekre számíthatunk a jövő heti költségvetésben, és a Sky Newsnak azt is elmondta, hogy “felelősségteljesen” fog bánni az adófizetők pénzével. Ez most minden eddiginél fontosabb, hisz a kormánynak el kell kezdenie visszafizetni a Covid válság ideje alatt felhalmozott hatalmas államadósságot.

Rishi Sunakot a szerdai költségvetési bejelentés előtt arról is kérdezték, hogy meghosszabbítja-e a furlough-rendszert annak április 30-i lejárati dátuma után. Habár azt mondta, hogy konkrétumokat egyelőre nem árulhat el, utalt rá, hogy a támogatást meghosszabbítják majd, mondván, hogy „továbbra is eltökélt, hogy segítsen az embereknek átvészelni a járványt”.

A kormány mindemellett azt is bejelentette, hogy azokat a kocsmákat, éttermeket, üzleteket és más vállalkozásokat, amelyeket a világjárvány a legsúlyosabban sújtott, egy 5 milliárd fontos támogatási rendszer keretein belül fogja támogatni, hogy így segítsen nekik újranyitni, ahogy fokozatosan enyhülnek a korlátozások.

Időközben az Egészségügyi és Szociális Ügyek Minisztériuma elárulta azt is, hogy az angliai iskolában vagy főiskolákon tanuló gyermekekkel rendelkező családok március 8-tól az iskolák újbóli megnyitásának dátumától a tervek szerint hetente kétszer tesztelhetik magukat Covid-19-re. A kormány azt ígéri, hogy ingyenes teszteket biztosítanak a tanulók háztartásainak, függetlenül attól, vannak-e tüneteik vagy sem. Nagyjából heti szinten 32 millió darab teszt kerül kiosztásra majd a diákok családjainak.

Emellett egy új lakáshitel rendszert is be akarnak vezetni, hogy a kis önrésszel rendelkezők is tudjanak ingatlant vásárolni. Mr. Sunak azt szeretné elérni, hogy azok, akik első saját otthonukat akarják megvásárolni, mindössze 5% -os önrésszel már tudjanak hitelt felvenni, akár 600 000 font értékű ingatlanok vásárlásához is. A kincstár szerint ugyanis az alacsony önrésszel felvehető jelzálogkölcsönök az utóbbi időben „gyakorlatilag eltűntek” a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt.   Forrás

Megosztás