Rohamosan csökken a fertőzöttek száma, 20 millióan beoltva, viszont egy új variánst fedeztek fel Nagy-Britanniában 1

Az Egyesült Királyságban már több mint 20 millió ember kapta meg az első koronavírus vakcina adagját – közölte a brit kormány nemrégiben. Eközben tovább zuhant a járvány miatti halálozások aránya, viszont egy újabb, még fertőzőbb mutációra bukkantak a szigetország területén.

Rohamosan csökken a fertőzöttek száma, 20 millióan beoltva, viszont egy új variánst fedeztek fel Nagy-Britanniában 3

Boris Johnson, brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta, hogy a 20 millió ember beoltása „hatalmas eredmény”, és köszönetet mondott az NHS munkatársainak, az önkénteseknek és a fegyveres erőknek is az oltóanyag bevezetésében végzett munkájukért. Emellett arra szólította fel a lakosságot, hogy „fogadják el az oltást, és menjenek el beoltatni magukat, amikor sorra kerülnek”, mert „minden egyes beoltott ember számít a koronavírus ellen folytatott harcban”.

Ami a járvánnyal kapcsolatos napi statisztikák alakulását illeti, a koronavírus okozta halálozások száma vasárnap ismét 33,5 százalékkal csökkent. Az Egyesült Királyságban még így is 144 halálesetet regisztráltak, viszont a csökkenés jelentős, sőt a vártnál is gyorsabb ütemben történik.

Összesen 6035 új fertőzést is regisztráltak az országban a tegnapi nap folyamán, ami 21,2 százalékos csökkenést jelent a múlt héthez képest. Múlt vasárnap ugyanis 9834 embernek volt pozitív a tesztje, és összesen 215 halálesetet regisztráltak. Az Egyesült Királyságban a járványnak betudható halálesetek száma így összesen már 122 849.

Egy kevésbé pozitív friss hír, hogy az egészségügyi szakemberek próbálják megtalálni (egyelőre kevés sikerrel) az Egyesült Királyságban az egyik első embert, akiről úgy tudják, hogy a koronavírus Manaus variánsával fertőződött meg, amely gyorsabban terjedhet, és kevésbé jól reagál a meglévő oltásokra. A P.1 nevű variánsnak, amelyet először brazil városban fedeztek fel, hat esetét erősítették meg Nagy-Britanniában, hármat Angliában és hármat Skóciában. Kettő esetet South Gloucestershire-ben azonosítottak, de a harmadik angol esetet nem sikerült megtalálni.

A Public Health England bevallása szerint nincs meg nekik az illető elérhetősége. Ezért mindenkit arra kérnek, aki február 12-én vagy 13-án csinált tesztet és még nem kapott eredményt, hogy haladéktalanul jelentkezzen. Mindeközben az oltási programba a kormány újabb 1.65 milliárd fontot fog pumpálni, hogy az általuk megígért júlis 31-i dátumra minden felnőtt megkaphassa az oltást (ha kéri).

A rendőrségnek is volt dolga a hétvégén Londonban. Két illegális bulit is szét kellett oszlatniuk, amelyeken összesen 65,000 font pénzbírságot osztogattak ki a szervezőknek és a résztvevőknek együttvéve. A rendőröket vasárnap hajnali 1.30 órakor hívták ki Mayfair területén, a Green Streeten levő egyik ingatlanba, hogy egy lakásban illegális buli van. A járőrök 50 embert találtak bent, és a buli szervezőjét, egy 29 éves férfit 10 000 font pénzbírsággal sújtották a lockdown szabályok megsértése miatt. A többi kb 50 résztvevő fejenként fix 800 fontos pénzbüntetésben részesült. A másik buli Brooks Mew-nél volt, oda hajnal 2 körül értek ki a rendőrök és ott is találtak 20 főt, akik szintén hasonló büntetésben részesültek.      Forrás

Megosztás