Koronavírus UK: fontos, friss hírek, események az elmúlt 24 órából 1

A kormány mérlegeli annak a lehetőségét, hogy minden külföldi beutazó előtt lezárják a határokat, hogy megakadályozzák az új Covid törzsek terjedését az Egyesült Királyságban – mondta George Eustice kabinetminiszter. Úgy tudni a miniszterelnököt a kabinet tagjai közül többen is próbálnak meggyőzni az intézkedés bevezetésére.

Koronavírus UK: fontos, friss hírek, események az elmúlt 24 órából 3

Nem rég felröppent a hír, hogy a kormány fontolgatja, hogy mindenkinek fizetnének 500 fontot, aki elkapja a vírust, így ösztönözve az embereket arra, hogy otthon maradjanak a 10 nap karantén ideje alatt. Boris Johnson szóvivője azonban nemrég, a pénteki sajtótájékoztatón nyíltan jelezte, hogy ez a terv nem fog megvalósulni. A már meglévő támogatások, amelyek segítenek az embereknek a karantén ideje alatt, csak azokra vonatkoznak, akik Universal Creditet igényelnek, és akik nem dolgozhatnak otthonról.

Újabb nagyabb balhé és büntetés is volt, miután a rendőrség egy 10 ezer fontos bírsággal jutalmazta egy esküvő szervezőjét, amin nagyjából 400 fős tömeg vett részt január 21-én. A nep éppen legális eseményt egy iskolában tartották Stamford Hillen az Egerton Roadon. Sokan menekülőre fogták, amikor a rendőrök megérkeztek a helyszínre, azonban a szervezők és jó néhány résztvevő így is megkapta a 10 ezer illetve a 200 fontos büntetéseket.

A koronavírus R-száma, a reprodukciós ráta 0,8 és 1 közé esett vissza az egész Egyesült Királyságban a Kormányhivatal Tudományos Hivatala és a Vészhelyzetek Tudományos Tanácsadó Csoportja (Sage) szerint. December eleje óta először esett 1 alá a vírus reprodukciós rátája, ami reményre ad okot, ugyanis így a fertőzöttek száma fokozatosan csökkenni fog. Az érték az előző héten a becslések szerint még 1.2 és 1.3 között lehetett.

Sadiq Khan, London polgármestere a mai napon szigorúbb intézkedések bevezetését követelt a maszkok kültéri viselését illetően, miután kiderült, hogy mostanra több mint 12 000 londoni halt meg koronavírusban. A polgármester elmondta, hogy nem érti, miért nem változtatta meg a kormány a szabályokat, hogy kötelezővé tegyék a maszkokat ott, ahol az emberek valószínűleg egymás közvetlen közelében vannak, például sorban állás közben.

A nem rég napvilágot látott új adatok szerint Angliában több mint egymillió ember van, aki a Covid-19-cel fertőzött. Az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb becslései szerint minden 55 emberből egy fertőzött volt január 10. és 16. között. Ez összesen 1,02 millió embernek felel meg vagyis a lakosság 1,88 százalékának. Az ONS szerint „a koronavírussal fertőzött emberek aránya még mindig magas”, de „valamelyest csökkent”. A január 16-ig tartó héten London volt az a régió, ahol a legnagyobb arányban voltak jelen fertőzött emberek, itt ugyanis minden 35 emberből egy koronavírusos volt. Ez a régió lakosságának 2.89%-a.       Forrás

Megosztás