Az új mutáns koronavírus változat akár 30%-kal is halálosabb lehet 1

A koronavírus Egyesült Királyságban terjedő új változata akár 30 százalékkal is halálosabb lehet, mint az eredeti vírus – figyelmeztetett a kormány nem rég, annak ellenére, hogy korábban többször is hangsúlyozták, hogy csak fertőzőbb, de nem súlyosabb lefolyású.

Az új mutáns koronavírus változat akár 30%-kal is halálosabb lehet 3

„Úgy tűnik, hogy most már bizonyíték is van arra, hogy az új variáns – amelyet először Londonban és délkeleten azonosítottak – halálozási aránya valamivel magasabb. Nagyrészt ennek az új változatnak a hatása miatt van, hogy az NHS ilyen óriási nyomás alatt áll. Újabb 40 261 fertőzöttet regisztráltak tegnap óta, és országos szinten 38562 Covid-os beteg van kórházban. Ez 78%-kal magasabb, mint ami az első hullám tetőzésekor volt áprilisban.” – mondta a miniszterelnök egyik legutóbbi nyilatkozatában, és azt is hozzátette, hogy azért mind az Oxford, mind a Pfizer oltások ugyanúgy hatékonyak a járvány mindkét variánsa ellen.

A legújabb elemzésből kiderült, hogy a Covid-19 által okozott halálesetek több mint negyede az elmúlt egy hónap során történt. Boris Johnson elmondása szerint bizonyíték van arra, hogy az új, fokozottan fertőző Covid változat „halálozási aránya magasabb, mint a vírus eredeti változatáé”. Ugyanakkor Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója szerint továbbra is „sok bizonytalanság” övezi a kutatás eredményeit.

Bár még nem hozták nyilvánosságra az adatokat, Sir Patrick azt mondta, hogy az új Covid változat a hatvanas éveiben járó férfiak körében közel egyharmadával növelheti a halálozási arányt. A Covid-19 oltások továbbra is hatékonyak az Egyesült Királyságban terjedő variáns semlegesítésében, bár az elemzés még itt is folyamatban van. A kormány ugyanakkor jelezte, hogy valószínű, hogy szigorítania kell a határátlépéssel kapcsolatos intézkedéseken, hogy megakadályozza a vírus más mutálódott formáinak Nagy-Britanniába jutását.

Egy újabb kutatás eredményei azt mutatták ki, hogy a brazil és dél-afrikai változatok – amelyek közül az utóbbit már az Egyesült Királyságban is észlelték – képesek lehetnek kikerülni az oltások által kiváltott immunválasz egyes részeit.

A brit variáns miatt eközben az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a kórházi ápolásra szorulók száma illetve sajnos az elhunytaké is. Csak december 21 és január 22 közt 28580 ember vesztette életét a koronavírus miatt Nagy-Britanniában. A kormány adatai szerint a járvány kezdete óta összesen már több, mint 95 ezer ember halt meg a járvány miatt az országban. Boris Johnson ugyanakkor azt is elmondta, hogy a cél mindezek ellenére továbbra is az, hogy február közepére mindenki, aki a veszélyeztetett csoportokba tartozik, be legyen oltva. Az oltás első dózisát mostanra már 5.4 millióan megkapták a szigetország területén.     Forrás

Megosztás