Költözés és csomagküldés a Brexit utáni vámszabályokkal 1

Most, hogy már normalizálódtak a dolgok a határokon és kilátás nyílt a folyamatok lebonyolítására biztos mindenkit foglalkoztat a téma, hogy hogyan lehet áfa és vámmentesen hazaköltözni? Mik a feltételei?  Magán jellegű céllal való küldéskor mikre kell figyelni?

Költözés és csomagküldés a Brexit utáni vámszabályokkal 3

A gyakorlat mindig egy picit eltér a hivatalos jogi nyilatkozatokban leírtaktól. Angol – Magyar viszonylatban egy vezető csomagküldő céget kérdeztünk akiknek a fő profilja már 2013-óta ez a tevékenység. A Hunparcel angliai csomagküldő és költöztető cég válaszol a kérdésekre.

A legnagyobb tévedés mindenek előtt, hogy az emberek összekeverik a vámfizetés és a vámkezelési költség fogalmát. Nálunk első sorban vámkezelési költség van ami igazából maga a vámolási procedúra lefolytatása és annak anyagi vonzata. Beleértve itt az export import papirok kiállításák, ügynökök és a ráfordított idő kifizetését.

A vám és vámköltség más dolog. Az magára az árura kirótt összeg %-os arányban bizonyos szempontok alapján bekategorizálva. Ezt főként kereskedelmi célú vámeljárás esetén kell fizetni nagyobb értékű áru esetén. Az áfa fizetés pedig cég és cég között következik be amikor valaki vásárol angliában és importálja az árut Magyarországra. Így a behozatalkor a 27%-áfát kell megfizetni, és esetenként vámot is ami függ a besorolástól.

Természetesen a vámkezelési költséget minden esetben ezek mellett is fizetni kell, mert ugye a papírokat valakinek el kell intéznie.

Költözés esetén vannak viszont ’’kedvezmények’’ amit bizonyos feltételekhez kötnek a hatóságok. Itt teljesülnie kell a 12 hónap kint tartózkodás igazolásának. Ez elsősorban a legfontosabb. Nem elég csak egy kinti munkahely és lakcím.

A szabályok szigorúak és hiány esetén visszadobják az applikációt. Akik velünk költöznek azoknak a papírmunkát mi intézzük és ebből szinte nem vesznek észre semmit.

Lássuk ehhez mi kell…

Az Egyesült Királyságból importált személyes ingóságok magyarországi vámmentes vámkezeléséhez a következő dokumentumokat szükséges részünkre megküldeni/feltölteni:

 • Útlevél másolat
 • Személyi igazolvány + a magyar lakcímet tartalmazó lakcímkártya mindkét oldala (illetve régi típusú személyi igazolvány esetében a lakcímet tartalmazó oldal is szükséges).
 • Magyar adókártya
 • Valamilyen fényképes angol ID (pl, jogosítvány)

Az alábbi papírokat kitöltve mi fogjuk majd visszaküldeni aláírásra:

 • Hazatelepülős nyilatkozat (1 db eredeti példány szükséges)
 • Meghatalmazás (1 db eredeti példány szükséges)
 • Értéknyilatkozat (1 db eredeti példány szükséges)
 • kétnyelvű csomaglista (1 db eredeti példány szükséges)

Amennyiben a költöző az alábbi dokumentumokat be tudja mutatni a hat hónapnál régebben tulajdonában álló, használt személyes ingóságokat vám-és áfamentesen tudja vámkezeltetni.

12 hónapnál hosszabb ideig tartózkodott Angliában és ennek igazolására az alábbiakat kell bemutatni:

 • Visszamenőleg 12 hónap bank statement (összegek kitakarva)
 • Közüzemi számlák az elmúlt egy évről, (council tax vagy víz, gáz, villany számla) és/vagy
 • Ingatlanbérleti szerződés az elmúlt egy évre vonatkozóan, ahol fontos látszódnia a be és a kiköltözés dátumának

A leírtakal megtalálhatjátok a hunparcel.com weboldalán is.

Költözés és csomagküldés a Brexit utáni vámszabályokkal 4

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után