Kiterjesztik a heti 3 szabadnap programot Angliában 1

A kampányolók további több száz brit vállalatot terveznek bevonni négynapos munkahét programba a szigetország egész területén, miután a tavalyi első teszt nagyon jól sült el és hatalmas sikert aratott az abban eddig részt vevő vállalatok és alkalmazottak körében.

Kiterjesztik a heti 3 szabadnap programot Angliában 3

A hat hónapos próbaidőszakban részt vevő 61 vállalat közül 56 meghosszabbította a négynapos munkahétre vonatkozó működési rendet, amely mellett fontos megjegyezni, hogy a munkavállalók fizetése a kevesebb munkaórától függetlenül változatlan marad.

E társaságok közül tizennyolc már állandósította is a szervezeten belül a rövidebb munkahetet. Most pedig egy új Nemzeti Bevezetési Programot tervez indítani a 4 Day Week Campaign nevű csoport az Autonomy agytröszttel karöltve.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy jelentősen csökkent a stressz és a betegségek aránya a rövidebb munkahéttel próbálkozó mintegy 2900 alkalmazott körében. Az alkalmazottak mintegy 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevésbé volt stresszes a teszt előtti időszakhoz képest, és a próba alatt a betegszabadságok száma körülbelül kétharmadával csökkent, de erről részletesebben egy korábbi cikkünkben itt olvashattok.

A kutatók ragaszkodtak ahhoz, hogy az eredmények azt mutatják, hogy a négynapos hét „készen áll a következő lépés megtételére a kísérletezés irányából a megvalósítás felé”. A cél a 32 órás munkahétről szóló törvényjavaslat elfogadtatása lenne, amely a heti maximális munkaidőt 48 óráról 32 órára csökkentené az összes brit munkavállaló számára.

A kiterjesztett programban részt vevő cégek április közepétől kapnának majd segítséget a tervek szerint az új munkarendre való átálláshoz.

A brit kormányt azonban ez idáig látszólag nem nagyon érdekelte a dolog – Martin Callanan üzleti miniszter szeptemberben azt mondta, hogy a miniszterek nem vizsgálták még meg alaposabban a mellette és ellene szóló érveket. Eközben Howard Leigh konzervatív párti képviselő azt állította, hogy ennek „pusztító hatása” lenne, mivel nehéz lenne a személyzet számára „hatékonyan együtt dolgozni”, ha nincsenek bent annyit.

Az aktivisták azzal érveltek, hogy a tesztek pozitív eredményeket produkáltak a dolgozók jóléte és termelékenysége szempontjából. Will Stronge, az Autonomy társalapítója szerint „a bizonyítékok egyértelműek”, és a politika „előnyökkel jár a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt”.

A tavalyi kísérlet volt a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű tesztje, és világszerte felkeltette sokak érdeklődését, többek között Bangkokban, Indiában és Ausztráliában is. Ti mit gondoltok jobb vagy rosszabb lenne a 4 napos hét bevezetése Angliában?    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után