Így változik a minimálbér Nagy-Britanniában hétfőtől milliók számára 1

Mintegy kétmillió ember kap jelentős fizetésemelést Nagy-Britanniában, miután a nemzeti minimálbér emelését jelentette be nemrégiben a brit pénzügyminiszter. Őszi költségvetésében elmondta a képviselőknek, hogy három prioritása a „stabilitás, a növekedés és a közszolgáltatások”.

Így változik a minimálbér Nagy-Britanniában hétfőtől milliók számára 3

Azt mondta az alsóház képviselőinek: „Ma elfogadtam a Low Pay Commission bizottságának ajánlását, hogy jövőre 9,7%-kal emeljük meg a minimálbért.” Az emelést Mr. Hunt az őszi költségvetésének részeként erősítette meg az alsóházban – és ez tehát összhangban van a független bizottság (LPC) ajánlásaival.

Az úgynevezett nemzeti minimálbér (National Living Wage) a kormány által meghatározott minimális összeg, amelyet a munkáltatóknak minden ledolgozott óráért ki kell fizetniük a 23 év feletti alkalmazottaknak. Lényegében, ha elmúlt 23 éves, törvényesen jogosult a nemzeti minimálbérre. Ha 23 év alatti vagy, akkor ez az összeg az életkortól függően változik.

A National Living Wage jelenleg 9,50 GBP óránként, de ez a mai bejelentés alapján 10,42 GBP-re fog nőni. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak 9,7%-kal több fizetést kapnak majd, ami óránként 92 penny növekedést jelent.

Ez évente körülbelül 1600 GBP-os fizetésemelést jelent majd az alacsony fizetésű munkavállalónak. Ez az eddigi legnagyobb minimálbér emelés a szigetország történetében.

2023. április 1-től a minimálbér így változik:
  • Nemzeti minimálbér 23 év felettiek számára: 9,50 GBP –ről 10,42 GBP óránként
  • Nemzeti minimálbér 21-22 éves kor között: 9,18 GBP –ről 10,18 GBP óránként
  • Nemzeti minimálbér 18 és 20 év között: 6,83 GBP –ről 7,49 GBP óránként
  • Nemzeti minimálbér 18 éven aluliak számára: 4,81 GBP –ről 5,28 GBP óránként
  • Nemzeti minimálbér gyakornokok számára: 4,81 GBP –ről 5,28 GBP óránként

A kormány honlapján ellenőrizheted, hogy a megfelelő minimálbért kapod-e. A minimálbért nem fizető munkáltatót a brit adóhatóság, a HMRC pénzbírsággal sújthatja.

Ha valaki úgy gondolja, hogy a minimálbért kellene kapnia, de kevesebbet kap, panaszt tehet a HMRC honlapján. Tanácsot kérhet az Acas weboldalán vagy a 0300 123 1100-as segélyvonalon is.   Forrás

A pénzügyminiszter mai nagy bejelentése az adóemelések és támogatások kapcsán, ami mindenkit érint

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után