Kitálaltak a brit parlament dolgozói a képviselőkről: rendszeres a szexuális zaklatás és beszólogatás 1

Még több szexuális zaklatásra és erőszakos cselekedetre derült fény a brit parlamentből egy anonim kérdőív eredményeinek publikálása után.

Kitálaltak a brit parlament dolgozói a képviselőkről: rendszeres a szexuális zaklatás és beszólogatás 3

A kérdőívet a BBC Radio 5 készítette a múlt éves zaklatási botrányok fényében, és végül 166 kitöltés érkezett rá. Többen is a mérgező, nők számára barátságtalan környezetre panaszkodtak. 4-en számoltak be szexuális zaklatásról vagy erőszakról, 19-en valamilyen erőszakoskodásról és 39-en beszólogatásról és szóbeli bántalmazásról. Egyébként összesen 1500 közszereplőnek küldték ki a kérdéssort, a nagy részük nem töltötte ki.

Négyen mondták tehát, hogy komolyan, szexuálisan is zaklatták őket, ebből 3-an a húszas éveikben, egy nő pedig az ötvenes éveiben jár. Beszámolójuk szerint egyikőjüket egy volt országgyűlési képviselő, másikukat egy képviselő látogatója zaklatta, a harmadik esetben pedig egy House of Commons (parlamenti alsóház) alkalmazott volt az erőszakoskodó. Egyikőjük sem jelentette az esetet – hárman nem gondolták, hogy ehhez elég komoly az ügy, egyikőjük pedig félt a procedúra negatív hatásaitól a karrierjére nézve.

Még 19 – 18 nő és egy férfi – beszámolója szólt kisebb szexuális atrocitásokról, sok beszólásról és kommentárról. Egy nő két képviselőnek is dolgozott, és azt mondta, míg az egyik rámozdult, a másik folyamatosan ordibált vele, úgy tett, mintha megütné, valamint a szerelmi életére is rendszeresen megjegyzéseket tett.

A 39 szóbeli bántalmazásról beszámoló kérdőív közül 24 mondta, hogy az a képviselő bánt velük erőszakosan és lenézően, akinek dolgoztak. Azonban ezek közül csak a harmaduk tett lépéseket az ügy érdekében. Nemrég egyébként egy korábban ott dolgozó bármenedzser hölgy is kitálalt, hogy mik folynak a háttérben.

Kitálaltak a brit parlament dolgozói a képviselőkről: rendszeres a szexuális zaklatás és beszólogatás 4

„Úgy gondoltam, inkompetensnek, férfiatlannak tűnnék, ha panaszkodnék ezekről” – írta egy férfi. Volt, aki a parlament légkörét szexistának és nőellenesnek írta le, és érkezett egy ilyen komment is: „Mérgező. Az alkohol és a hatalom nem jó keverék.”

Persze voltak, akik derűsebben látták a helyzetet: „Közel sincs annyi szexuális visszaélés, mint amennyit a média látni szeretne.” Volt pedig, aki egész egyszerűen nevetségesnek nevezte a „szexuális zaklatási boszorkányüldözést”.

„Szeretném, ha minden dolgozó érezné, hogy tud kihez fordulni segítségért és tanácsért” – mondta David Natzler, az Alsóház ügyintézője. „Van éjjel-nappal üzemelő segítségvonalunk, és személyes tanácsadásra és segítségkérésre is lehet időpontot foglalni. Azok pedig, akiket szexuális zaklatás vagy erőszak ért, egyenesen jelenthetik a helyi rendőrségnek, vagy a zaklatásokért felelős ügyosztályuknak is.”    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

Megosztás