Egyre dühösebbek és kétségbeesettek az Angliában élő EU állampolgárok, főleg a nemrég kiszivárgott belügyminisztériumi dokumentum óta, ami egy olyan bevándorlási rendszert vázol fel, amiben elveszíthetnék eddigi jogaikat a maradásra.

Ráadásul mindezt annak ellenére, hogy sokan közülük már évek óta az Egyesült Királyságban tanulnak, dolgoznak, és élnek. A Guardiannek kiszivárogtatott javaslat alapján a kormány olyan bevándorlási rendszert akar kialakítani, amiben bárkitől megtagadhatják a belépést az országba, és a munkavállalást is. Emellett egy minimum jövedelemszintet is követelhet azoktól, akik az országban akarnak maradni. A belügyminisztérium célja az lenne – ahogyan azt már Theresa May is sokszor hangoztatta -, hogy levigye a bevándorlás szintjét évi 100 ezer főre.

Emellett azt is szigorúbban szabályoznák, hogy az uniós állampolgárok hogyan hozhatnak be családtagokat az országba – ezzel pedig teljesen szembe mennének a jelenlegi eu-s szabályozással, ami szerint joguk van behozni a családtagjaikat anélkül, hogy azt engedélyeztetnék a belügyminisztériummal.

A 60 éves, olasz származású Elisa, aki közel 20 éve érkezett Angliába a Cambridge egyetemre, azt mondja, szabályosan elkezdett remegni a hírek hallatán. Mivel öt éve vett házat a városban, de nincs az országban közeli hozzátartozója, attól fél, hogy mindent elveszíthet.

„Rosszul vagyok minden alkalommal, amikor egy cikket látok ezzel kapcsolatban.” Azt is hozzátette, hogy ugyanolyan ennek a rendszernek a mentalitása, mint Trump legutóbbi döntésének, ami eltörölte a Daca programot – ami megvédi a fiatalkorú, dokumentumok nélküli bevándorlókat a kitelepítéstől.

„Próbálok nem gondolni rá. Próbálok nyugodt és pozitív maradni, és azzal vidítom magam, hogy azt mondogatom, hogy Trump hamarosan úgyis nukleáris háborúba kezd. Most megvan mindenem, de félek, hogy ezt nagyon könnyen elveszíthetem.” Elisának nincs letelepült státusza, mert mindent tud intézni az olasz útlevelével – legalábbis most még így van. „Olyan, mint ha az lenne a stratégiájuk, hogy megtaláljanak minden lehetséges módot, amivel destabilizálni tudnak minket, és rávenni arra, hogy magunktól menjünk el” – kesergett Elisa. „Persze akik mobilisabbak, azoknak nem nehéz továbbállni, de én tényleg nem tudok csak úgy elmenni. A házam biztosan nem tudom eladni annyiért, amennyiért vettem, nincsenek családtagjaim sehol.”

A 25 éves francia újságíró, Alex Londonban él, és azt mondja, ez a rendszer azt jelentené, hogy ha elvesz egy másik uniós állampolgárt, akkor nem élhetnének Britanniában még úgy se, hogy itt dolgozik. „8 éve itt élek, rengeteg adót befizettem, sose szegtem törvényt, szinte sose használtam közszolgáltatásokat, és segélyért se folyamodtam soha. Minden tekintetben britnek érzem magam. És mégis, a kormány most el akarja venni tőlem azt a lehetőséget, hogy ideköltözzenek a családtagjaim.”

Laura 2012-ben költözött Angliába elvégezni a mesterképzést, és szerinte a tervek kifejezetten „ijesztőek”, és attól fél, hogy hamarosan az uniós állampolgárokra is olyan barátságtalan körülmények várnak, mint a nem uniósokra. „Még mindig nem tudjuk, mi fog történni az itt élő európaiakkal. Jelenleg a nem uniós tagoknak a bevételi minimum, amit itt el kell érniük, az évi 35 ezer font, ezt pedig a legtöbbünk egyáltalán nem éri el.”

A 26 éves belga Thomas már több mint három éve él az országban, és jelenleg egy informatikai cégnek dolgozik Londonban. Ő azt mondja, a szigorodó szabályozások hírére döntötte el, hogy el fog költözni innen. „Jövőre elköltözök Angliából ezek miatt a hírek miatt. Valószínűleg annyira nem érintenének egyébként, de az elveim ellen van, hogy egy ennyire kirekesztő társadalomban éljek. Ezzel az ország egyértelműen elindul lefelé a lejtőn.

A 3Million csoport is kijelentette, hogy a belügyminisztérium javaslatai „rémisztőek”, és hogy „sem fairnek, sem komolynak” nem mondhatóak.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com