A legfrissebb statisztikai adatok szerint, amit a brit nemzeti statisztikai hivatal tett közzé, két EU tagállam lakói tömegesen vándoroltak ki a szigetországba az utóbbi években.

Románia és Bulgária állampolgárai szó szerint elözönlötték Angliát az elmúlt 3 évben. A tanulmány szerint, ami a 2014 és 2016 közti időszakot vizsgálta, 80%-kal nőtt az ebből a két országból származók száma a királyságban. Az ONS adatai szerint 3 éve még „csak” 230 ezren voltak, tavaly év végére azonban 413,000-re emelkedett a számuk.

Az egyébként 2007-ben az EU-hoz csatlakozott országokból érkező polgárok száma azért nő ilyen hihetetlenül gyors ütemben, mert 2014-ben megszűntek azok a korlátozások, amik feltételekhez kötötték, hogy ki jöhet ki a szigetországba élni és dolgozni. Egyesek szerint az ő érkezésük ilyen nagy számban, részben a népszavazás végeredményének egyik kiváltó oka is egyben.

Érdekességképp, bár annyira nem meglepő, de míg ebből a két országból közel fél millióan laknak Nagy-Britanniábnan, addig a britek mindössze 6,200-an laknak Románia és Bulgária területén. A tanulmány egyébként azt vizsgálta, hogy mely országok lakóit fogja a brexit várhatóan a legérzékenyebben érinteni.

A hírek szerint a kormány most ősszel fog kiadni egy tervezetet, hogy mi lesz a bevándorlók sorsa a brexit után. Várhatóan az újonnan érkező bevándorlók ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak majd, míg azok akik addigra már öt éve az országban lesznek megkapják az állandó tartózkodási engedélyt.

A Magyarországról Nagy-Britanniába érkezők száma is igen magas volt az elmúlt évek során, bár különböző források mindig is nagyon eltérő adatokat közöltek arról, hogy mi mennyien is vagyunk a szigetországban, egyesek szerint csak 50 ezren, más források szerint meg több mint ötszázezren, azonban a válóság inkább valahol a kettő közt van félúton. Az elmúlt egy évben a népszavazás óta azonban igencsak megcsappant az érkező magyarok száma, és megnőtt a máshová költözőké. Erről egyébként bővebben itt olvashattok.

A friss tanulmány azt is kimutatta, hogy a szigetországban dolgozó románok és bolgárok 25%-a egyéni vállalkozó, ami sokkal magasabb, mint az országos átlag, ami 14%. Összesen 46%-uk dolgozik a vendéglátóiparban és építkezéseken, és kb. 18%-uk a pénzügyi szektorban.

Az is kiderült, hogy a román és bolgár dolgozók átlag fizetése £8.33, míg az országos átlag £11.30 óránként. Ez viszonylag jól tükrözi azt hogy a kelet-európai országok lakói nagy többségben (természetesen tisztelet a kivételnek) mit is csinálnak Nagy-Britanniában. Az angliai magyarokról statisztikai adatokat egy korábbi cikkünkben már közöltünk itt.

Szintén a statisztikai hivatal adatai szerint nagyjából 3 millió EU állampolgár él Nagy-Britanniában. A brexit körüli bizonytalanságnak köszönhetően azonban a szigetországba vándorlók száma igencsak lecsökkent. A kormány azt állítja, hogy ezt szeretné elérni, ami azért furcsa, mert az olcsó munkaerő megcsappanását számos iparág már most nagyon érzi, és rengeteg vállalat vezetője meg is szólalt a téma kapcsán, és mind egybehangzóan beismerték, hogy az olcsó EUs munkaerő nélkül „meg vannak lőve”. Hogy mi lesz 2019-ig, és a kilépés után, az sajnos továbbra is rejtély.        Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com