Egy csaknem 1000 háztartást megkérdező kutatás cáfolja a brit pénzügyminiszter állításait. A háztartások 40 százalékának kevesebb vagy ugyanannyi a jövedelme, mint a tavaly – ez derült ki egy majd 1000 háztartást érintő átfogó felmérésből, amit a Markit információs szolgáltató cég végzett. Ez cáfolja George Osborne, brit pénzügyminiszter szavait, aki nemrég azt mondta, hogy a britek életszínvonala évről évre erőteljesen növekszik ebben az évtizedben.

várható fizetés

Csak minden ötödik munkavállaló mondta, hogy a fizetése 2 százaléknál jobban emelkedett, ami kérdésessé teszi a brit gazdasági fellendülés sikerét. A megkérdezett háztartások több mint egyharmada számít arra, hogy fizetése nem emelkedik idén, míg 7,5 százalék a csökkenésre is felkészült. Az elvárások leginkább a közszférában dolgozók között a legalacsonyabbak, itt a megkérdezettek 45 százaléka látta úgy, hogy csökkenni vagy stagnálni fog a fizetése. Ugyanez a szám a magánszektorban dolgozóknál ennél valamivel alacsonyabb, 40 százalék volt.

Az eredményeket közlő Markit vezető közgazdásza, Chris Williamson szerint a válaszok összesítse alapján, az emberek alig 1 százalékos fizetésemelkedést várnak erre az évre, ami jóval alatta marad a Bank of England 3,5 százalékos előrejelzésének.

A közgazdász szerint a brit központi bank is a bérek növekedésére vár, ami segítheti a brit gazdasági növekedést az idén. Az adatokban viszont a döntéshozók csalódni fognak. Más közgazdászok pont a Bank of England alacsony alapkamatlábát okolják a gyengébb bérnövekedési ütemért, ez ugyanis jelenleg mindössze 0,5 százalék.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.theguardian.com/business/2015/mar/30/pay-freezes-and-cuts-contradict-claims-by-george-osborne