John Bercow az alsóház ülésén a mai nap végig adott haladékot a brit kormánynak arra, hogy nyilvánosságra hozzák az 58 „titkos” tanulmányt, amelyben a Brexit gazdasági hatásait vizsgálják az országra nézve.

A parlamenti képviselők mind támogatják az indítványt, amelyben David Davis részlegét köteleznék arra, hogy kiadják a riportjaikat a Brexit lehetséges hatásairól szinte az összes szektorban, a turizmustól kezdve a gyógyszeriparig.

Bercow a tegnapi beszédében kijelentette, hogy a képviselők nagyon hamar cselekvést várnak. „Amennyiben nem közlik az adatokat, abban az esetben elvárjuk a miniszterektől, hogy kiálljanak elénk, és elmondják, miért nem tették meg eddig, és várhatóan mikor fogják.”

Az, hogy ezeket a létfontosságú tanulmányokat még nem tették közzé, több mint 170 képviselőt háborított fel minden pártból. A nyilvánosságra hozás mellett kampányolók még azzal is fenyegettek, hogy jogi lépéseket fognak tenni, amennyiben ezt nem teszik meg. Matthew Pennycook szerint a kormány „nem kezeli a kellő komolysággal és tisztelettel a parlamentet”, miután a Brexit-ügyi államtitkár tagadta, hogy 58 ilyen dokumentum létezne.

David Davis ugyanis írt Hilary Benn-nek, a Brexit tanács vezetőjének, és kijelentette, hogy „nem az van, hogy létezik 58 ilyen különálló dokumentum”, valamint hogy „az elemzések folyamatosan átalakulnak és frissítve vannak az alapján, amit az iparágak és az Unió képviselőivel tárgyalnak”. „De nem az a helyzet, és sosem volt az, hogy létezne egy sor titkos dokumentum, amelyben a Brexit hatásait vizsgáljuk” – jelentette ki.

A miniszterek szerint a riportok publikálása aláásná az egész tárgyalási folyamatot az EU-val, de a kritikusok szerint csak attól félnek, hogy az eredmények szégyent hoznának a kormányra. A hivatalok már egyszer visszautasították Laura Seema képviselő kérvényét az információk kötelező közzétételére vonatkozóan.

A munkáspárt pedig a sokak által támogatott kezdeményezése az, hogy a királynőhöz folyamodjanak azért, hogy kötelezze Davist az információk nyilvánosságra hozására. Arról ugyan volt egy kisebb vita, hogy ez vajon kötelező érvényű lenne-e, de a Brexittel kapcsolatos osztály megerősítette, hogy ezesetben nyilvánosságra hoznák a dokumentumokat.     Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com