koronavírus védőoltás

Nemrég hozták nyilvánosságra, hogy sikerült kifejleszteni egy olyan vakcinát a koronavírus ellen, ami az eddigi kísérletek alapján elegendő antitestet termel a szervezetben a covid-19 legyőzéséhez.

A vakcina, amelyet a University of Pittsburgh School of Medicine kutatói egereken is teszteltek, olyan mennyiségű antitestet generált, amiről úgy gondolják, hogy elegendő ahhoz, hogy a vírust „semlegesítse” a befecskendezéstől számított két héten belül. Állítólag a vakcina első nem hivatalos, emberen való tesztelésére is sor került a múlt hónapban egy seattle-i laboratóriumban, miután egy másik amerikai kutatócsoport kihagyta az állatkísérleteket, amelyek a hatékonyság és a biztonság megállapítására szolgálnak. A tanulmány szerzői az Independent értesülése szerint már megkeresték az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Testületét új gyógyszer-jóváhagyása céljából.

Több tucat másik, tudósokból álló csapat is van világszerte akik a védőoltás kifejlesztésén dolgoznak, és a kísérletek előrehaladott állapotban vannak. Azonban a hírek szerint a Pittsburgh-i kutatók tanulmánya az első, amelyet más, külső intézményekben dolgozó tudósok is áttekintettek, mielőtt nyilvánosságra hoznák.

Mi is az a vakcina:

A védőoltás vagy vakcina egy gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény. Célja a szervezet ellenállásának fokozása, vagy mesterségesen előidézett immunitás. A védőoltások beadása után a szervezetben védettség alakul ki az adott betegséggel szemben. Amennyiben egy közösségben elegendő embert oltanak be egy adott betegség ellen, kialakul az adott betegséggel szembeni általános védelem. A védőoltások világszerte nagy szerepet játszanak a fertőző betegségek megelőzésében. 

A relatíve gyors eredmények annak tudhatók be, hogy a kutatócsoport a vírussal kapcsolatban már elég nagy tapasztalattal rendelkezett, mivel két korábbi járvány alkalmával (Sars 2003-ban és Mers 2014-ben) is folytattak már hasonló kutatásokat.

„Ez a két vírus, amelyek szorosan kapcsolódnak a [Covid-19-hez], arra tanítottak bennünket, hogy egy adott fehérje, úgynevezett „spike protein”, fontos a vírus elleni immunitás eléréséhez. Pontosan tudtuk, hogy mit és hol kell keresnünk. ”- nyilatkozta Andrea Gambotto, a Pittsburghi Orvostudományi Intézet szakembere.

A hatékonyság növelése érdekében a kutatók egy új gyógyszeradagolási megközelítést is alkalmaztak, amely magában foglal egy 400 apró „mikrotűből” álló, ujjhegy méretű tapaszt, amely a fehérje darabokat a bőrbe juttatja, mert az immunreakció ott a legerősebb. A tapasz úgy helyezhető fel, mint egy sebtapasz, és az apró tüskék – amelyek teljes mértékben cukorból és fehérjedarabokból állnak – egyszerűen feloldódnak a bőrben. A vakcinának a kifejlesztői a PittCoVacc becenevet adták.

koronavírus vakcina

A kutatók elmondása szerint ez a módszer alkalmas lenne a fehérje ipari méretekben történő előállításához. Állításuk szerint több száz millió adagot elő lehetne így állítani világszerte. A gyártás után a PittCoVacc szobahőmérsékleten is tárolható, így kiküszöbölhető a hűtés mind szállítás mind tárolás közben.

Az eredményeket hosszú távon még nem sikerült nyomon követni, de az egerek, akiknek a Mers oltást adták be annak idején, elegendő antitestet termeltek, hogy legalább egy évig semlegesítsék a vírust. A kutatók elmondása szerint a koronavírus ellen beoltott rágcsálók antitest-szintje “ugyanazt a tendenciát követi”. Ráadásul az is kiderült, hogy a Covid-19 elleni új vakcina megőrizte hatékonyságát még gamma-sugárzással történő sterilizálás után is, ami fontos lépés a gyógyszer emberi felhasználásra való alkalmassá tételében. Reméljük, ez tényleg meghozza a várt sikert a világjárvánnyal folytatott küzdelemben.         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után