Feltételezhetően Mohammed Emwazi szerepel azon a videón, melyen egy férfi azt taglalja ők a felelősek több amerikai, brit és más nemzetiségű túsz lefejezéséért.

terrorista hóhér

Az egyébként egyetemet végzett Emwazi brit állampolgár, nyugat-londoni lakos. Az ő feladata volt a nyugati foglyok felügyelete és ő volt, aki megszervezte és levezényelte a túszok életéért folytatott tárgyalásokat.

A férfi még 2009-ben kapcsolatba lépett a dzsihadistákkal. A keleti kapcsolatai közül egyik, 3 éve halt meg egy szomáliai légitámadásban.

Ismerősei szerint rendes, illemtudó férfi, aki bár a divatot követő ruhaviseletben járt, valójában nem lett hitevesztett muszlim. Ezt bizonyítja, hogy az arab nyelvet is tökéletesen beszélte.

Emwazi 6 évesen került a szigetországba, Kuvaitban született. Angliában járt iskolába és végül informatikából diplomázott.

barry-jihadi-john

Később megfigyelés alatt álló londoni dzsihadistákkal kezdett barátkozni. Ezek után ő is megfigyeltté vált. 2010-ben hivatalosan is panaszt emelt hatósági zaklatás vádjával. Később gyanút keltő utazást tett Tanzániába, ahol állítása szerint érkezése után azonnal őrizetbe is vették.

Egyes feltevések szerint azért utazott Tanzániába, hogy utána Szomáliában harcolhasson. Később visszatért Angliába, majd Kuvaitba költözött. Állítólag angolt tanított a helyieknek. Több alkalommal „hazalátogatott” Londonba, egyik kihallgatása során elmondta, hogy Szíriában szeretne harcolni.

Valamikor 2012-ben sikerült is eljutnia Szíriába, eddig ismeretlen útvonalon.

Foglyai állítólag Dzsihádista Johnnak hívták, ám a békésnek tűnő becenév mögött valójában egy hidegvérű és könyörtelen gyilkos állt.

Emwazit az amerikai titkosszolgálat emberei azonosították először. A Washington Post után a Guardiannak is tudomására hozták a terrorszervezet tagjának kilétét.
Információk szerint azonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudták, hogy ő lenne a késes gyilkos.

Úgy tudni az FBI és az MI5 még tavaly szeptemberben felfedte a férfi személyazonosságát, ám ezt nem közölték a nagyérdeművel, ugyanis akkoriban több embert még fogva tartott a kuvaiti brit állampolgár.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://444.hu/2015/02/26/azonositotak-a-lefejezesekert-felelosseget-vallalo-isis-est/

Jakab Norbert