Kiderült, hogy a brit kormány emberek millióinak tudná évi 336 fonttal csökkenteni az energiaszámláit egyetlen egyszerű mozdulattal 1

Az olaj- és gáztársaságokra kivetett rendkívüli adó kiskapujának bezárása családok millióinak energiaszámláját csökkenthetné évi 336 fonttal Nagy-Britanniában – derült ki a The Independenttel megosztott egyik új kutatásból.

Kiderült, hogy a brit kormány emberek millióinak tudná évi 336 fonttal csökkenteni az energiaszámláit egyetlen egyszerű mozdulattal 3

A New Economics Foundation (NEF) jelentése szerint az olaj és gázipari óriások által igényelt adókedvezmény megszüntetése 22 milliárd font pluszt jelentene a következő hat évben. Az agytröszt szerint a kiskapu bezárása által keletkező bevételekből az Egyesült Királyságban 3,31 millió otthon sürgősségi szigetelését lehetne finanszírozni.

A NEF szerint a kibővített rendkívüli adóból befolyt pénzből 3,6 milliárd fontot a legkevésbé energiahatékony otthonok szigetelésére költenének – a D önkormányzati adósávban és az alattiban levő ingatlanok esetében – és így ezek a háztartások évente 336 fontot takarítanának meg. A Shell olajóriás októberben felfedte, hogy a további északi-tengeri kutatások ösztönzésére létrehozott befektetési támogatási „kiskapu” miatt nem fizetett semmit a rendkívüli adóból.

A kampányolók szerint itt az ideje, hogy Rishi Sunak kormánya véget vessen a kiskapunak, és többletforrásokat gyűjtsön be az energiahatékonyság növelésére, valamint a megugró gáz- és villanyszámlákkal küszködő családok célzottabb támogatására.

Simon Francis, az End Fuel Poverty Coalition koordinátora azt mondta: „Emberek milliói vannak arra ítélve, hogy ezen a télen szembenézzenek azzal a nyomorúsággal, hogy hideg, nyirkos otthonokban kell azt eltölteniük – de ezek a számítások azt mutatják, hogy ez politikai döntéseknek köszönhető.”

A NEF által a készített jelentés a megújuló energia fellendítésére is felszólította a brit kormányt. Ha a kormány a tervezési korlátok feloldásával segítene megháromszorozni a szárazföldi szél-, a tengeri szél- és a napenergia kapacitását, az 28,5 milliárd font megtakarítást eredményezne az Egyesült Királyság energiaköltségei terén 2025-ig – állapította meg a tanulmány.

Emmet Kiberd, a NEF közgazdásza szerint a több megújuló projekt engedélyezése „fellendítené a növekedést, munkahelyeket teremtene és segítene teljesíteni nemzeti nettó nulla kötelezettségvállalásainkat, és teljes mértékben finanszírozható lenne, ha az olaj- és gázipari cégek rendesen kifizetnék a rendkívüli adót”.

Sunak betiltotta a szárazföldi szélerőművek fejlesztését – bár több tucat lázadó tory képviselő írt alá egy módosító indítványt, amelyben felszólítja a miniszterelnököt, hogy változtasson irányvonalon és engedélyezzen új projekteket. Az energiapolitika körüli vita Jeremy Hunt pénzügyminiszter őszi költségvetési bejelentését követi, amely szerint a rendkívüli adót 25 százalékról 35 százalékra emelik, és két évvel meghosszabbítják 2028 márciusáig.

Mr. Hunt a befektetési kedvezményre vonatkozó szabályokat is szigorította, így az olaj- és gázipari cégek csak az új kitermelésbe befektetett összeg 29 százalékával csökkenthetik a rendkívüli adót, a korábbi 80 százalékos kedvezménnyel szemben. A NEF szerint azonban a szabályok továbbra is lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy tőkebefektetéseik több mint 91 százalékát adókedvezmény formájában visszakapják, ami legalább 22 milliárd fontot jelent a 2028-ig tartó hat év során.

A veszélyeztetett kategóriába eső emberek csaknem negyede (22 százaléka) azt nyilatkozta egy közvéleménykutatásban, hogy hideg, nyirkos otthonokban élnek. A Survation egy másik felmérése szerint pedig az Egyesült Királyságban az emberek 85 százaléka támogatja a rendkívüli adóból befolyó összegnek a szigetelésbe és az alacsonyabb energiaszámlákba való befektetését.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után