Hatalmas, országos sztrájksorozat jön decemberben Nagy-Britanniában és megvannak a dátumok: ápolók, postások, vasúthálózat, repülőterek, mentősök de még a koporsókészítők is… 1

Ahogy az infláció folyamatosan emelkedett az év során, a dolgozók fizetése a növekvő árak miatt egyre kevesebbet ér – mindeközben a munkaadók próbáltak mindenhol takarékoskodni vagy munkamódszereket próbáltak korszerűsíteni, hogy megbirkózzanak a növekvő költségekkel.

Hatalmas, országos sztrájksorozat jön decemberben Nagy-Britanniában és megvannak a dátumok: ápolók, postások, vasúthálózat, repülőterek, mentősök de még a koporsókészítők is… 3

Az eredmény? Összetűzések és sztrájkok szinte minden iparágban a fizetés, az elbocsátások, a nyugdíjak és a munkafeltételek miatt. A megélhetési költségekkel kapcsolatos válság elmélyülésével a viták elkerülhetetlenül kiéleződtek. Ezek azok a szakmák és iparágak, amelyeknél már meghirdették a sztrájkok időpontját:

Ápolók

A Royal College of Nursing (RCN) bejelentette, hogy Angliában, Walesben és Észak-Írországban tagjai sztrájkolni fognak december 15-én és 20-án. Kb. 100 000 munkás vesz majd részt a karácsony előtti munkabeszüntetéseken. A szakszervezet az inflációt meghaladó 5 százalékos béremelést követel, mondván, hogy az év eleji béremelés ellenére a tapasztalt ápolók 20 százalékkal rosszabb helyzetben vannak a 2010 óta tartó, folyamatos infláció alatti emelések miatt.

Vasúthálózat

A szolgáltatások országszerte decemberben több napon is megbénulnak majd, mivel az RMT tagjai sztrájkolni fognak. Az RMT felfedte, hogy a Network Rail több mint 40 000 dolgozója és 14 vonatüzemeltető társaság 48 órás kivonulássorozatot fog végrehajtani 2023. december 13-án, 14-én, 16-án és 17-én, valamint 2023. január 3-án, 4-én, 6-án és 7-én. December 22-én, 23-án és 31-én országos sztrájkot tart most először több mint 1000 vasúti takarító is.

A sztrájk a következő vonatüzemeltetőket sújtja: Avanti West Coast; Chiltern Railways; CrossCountry; East Midlands Railway; Great Western Railway; Greater Anglia; London North Eastern Railway; Northern Trains; Southeastern; Transpennine Express, and West Midlands Trains.

Royal Mail

A Royal Mail dolgozói a következő hónapban hat újabb sztrájkot hirdettek, többek között karácsony estéjén a fizetés, a munkahelyek és a feltételek körüli viták miatt. A Kommunikációs Dolgozók Szakszervezete (CWU) közölte, hogy tagjai december 1-jén, 9-én, 11-én, 14-én, 15-én, 23-án és 24-én fogják beszüntetni a munkavégzést. A Royal Mail főnökei, akik körülbelül 10 000 teljes munkaidős állás megszüntetését tervezik augusztusig, 9 százalékos fizetésemelést ajánlottak fel.

Mentősök

Az Unison a héten bejelentette, hogy az észak-keleti, északnyugati, londoni, Yorkshire-i és délnyugati mentőszolgálatoknál dolgozó több ezer híváskezelő, mentőtechnikus, mentős és kollégáik ezrei készülnek sztrájkra, valószínűleg még karácsony előtt.

Heathrow repülőtér

A Heathrow-ról induló járatoknál fennakadás várható a földi kiszolgálók 72 órás sztrájkja miatt december 16. és 18. között. Az utasokat arra figyelmeztették, hogy „zavarokra, késésekre és járattörlésekre” számítsanak, miután a Menzies földi kiszolgálószemélyzete újabb sztrájkot hirdetett.

Közúthálózat

A szakszervezetek 12 napos sztrájkot hirdettek az autópálya dolgozóinak körében, ami káoszt hozhat az utakon a mozgalmas karácsonyi és újévi időszakban. A PCS szakszervezet közölte, hogy a National Highways munkatársai, akik az ország útjait tervezik, építik, üzemeltetik és karbantartják, december 16. és január 7. között szakaszos sztrájksorozatban vesznek részt.

Eurostar

A londoni St Pancrasban dolgozó RMT szakszervezet tagjai, akik az Eurostar biztonsági személyzeteként dolgoznak, négy napon át fognak sztrájkolni a fizetések körüli viták miatt december 16-án, 18-án, 22-én és 23-án.

Köztisztviselők

A DVSA dolgozói december 13. és 18. között vonulnak majd utcára Skóciában és Észak-Írországban. Ezeket további sztrájkok követik december 19-től 24-ig Észak-Nyugaton, Yorkshire-ben, Humberben és Észak-Walesben, december 28-án, 29-én, 30-án, 31-én és január 3-án Kelet-Közép-Angliában és január 4-től 10-ig Londonban, Délkeleten, Dél-Walesben és Délnyugaton.

A Rural Payments Agency munkatársai december 13-16-ig sztrájkolnak, a további időpontokra pedig december 19-én, 20-án, 21-én, 22-én és 23-án, valamint január 3-án, 4-én, 5-én, 6-án, 9-én, 10-én, 11-én, 12-én és 13-án kerül sor.

A Belügyminisztérium, a Határőrség, a Közlekedési Minisztérium és a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium köztisztviselői is szervezett fellépésre készülnek, amely a kikötői és repülőtéri útlevél-ellenőrzéstől a járművezetői vizsgákig és a vezetői engedélyek kiadásáig terjedő szolgáltatásokat egyaránt érinti.

Buszok

Buszsztrájkot terveznek az Abellio és a Metroline alkalmazottai. Sztrájkokra a következő időpontokban kerül sor:

  • december 8., csütörtök (csak Abellio)
  • december 9., péntek (Abellio és Metroline)
  • December 10. szombat (csak Metroline)
  • december 15., csütörtök (csak Abellio)
  • december 16., péntek (Abellio és Metroline)
  • December 17. szombat (csak Metroline)

Tűzoltók

A tűzoltóknak még szavazniuk kell a sztrájkról, miután elutasították azt az 5 százalékos fizetésemelési ajánlatot, amely a szakszervezeti tagok szerint a reálbéreik csökkenését jelenti. A Tűzoltó Szakszervezet (FBU) tagjait a következő hetekben szavaznak arról, hogy kezdeményezzenek-e szervezett fellépést. Ha igennel szavaznak, az 2003 óta az első nemzeti sztrájk lenne a tűzoltók körében. A sztrájkszavazás december 5-től január 30-ig tart.

Koporsókészítők

Az Egyesült Királyság egyetlen koporsógyárának dolgozói is sztrájksorozaton vettek részt november elején. Ötven Unite-tag egy héten keresztül minden nap sztrájkolt a glasgow-i Bogmoor Place területén a túl alacsony bérek miatt.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után