Két új Covid variánst találtak az Egyesült Királyságban: már több, mint 700 eset van és ráadásul "immunisak" lehetnek az oltásokra 1

A koronavírus két új törzse jelent meg az Egyesült Királyságban – figyelmeztettek egészségügyi szakértők. A mutáns BQ.1 variáns több mint 700 esetét regisztrálták már országszerte, illetve további 18 esetben pedig az úgynevezett XBB variánst.

Két új Covid variánst találtak az Egyesült Királyságban: már több, mint 700 eset van és ráadásul "immunisak" lehetnek az oltásokra 3

Mind az XBB, mind a BQ.1 nagyon veszélyes, mivel sokkal kisebb mértékben érvényesül ellene az immunitás, és akár immunisak is lehetnek a jelenlegi vakcinákra, mondták szakértők a The Independentnek. Az XBB és a BQ.1 a nagyon gyorsan terjedő Omicron-változat alváltozatai, és a szakértők arra figyelmeztettek, hogy az ilyen alváltozatok ha nagyon elkezdenek terjedni, akkor november végére új Covid-19-hullámot indíthatnak el Európában és Észak-Amerikában.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy jelenleg is folynak a vizsgálatok az új változatok kapcsán, és a testület most igyekszik alaposan felmérni a helyzetet.

A Bázeli Egyetem Biozentrum kutatóintézete szerint, amely a járvány kezdete óta vizsgálja a vírus evolúcióját, létezik a alváltozatoknak egy olyan „csoportja”, amelyek képesek gyorsan terjedni. „A jelen pillanatban tapasztalható tendenciák nagyon eltérnek a múltban történtektől” – mondta Cornelius Roemer, a Biozentrum biológusa a The Independentnek.

„Az Omicron volt talán az első olyan változat, amely jó volt az immunitás kikerülésében, és ezért okozott ekkora hullámot. Most először látunk sok alvariánst, sok változatot párhuzamosan felbukkanni, amelyek mindegyike nagyon hasonló mutációkkal rendelkezik, és amelyek mindegyike elég jól kikerüli az immunitást” – mondta.

A Warwicki Egyetem virológusa, Lawrence Young professzor, már a múlt hónapban azt mondta, hogy vannak olyan Omicron-alvariánsok, amelyek aggodalomra adnak okot a korai adatok szerint, beleértve az immunitás elkerülésének jeleit is. Figyelmeztetett azonban arra, hogy az Egyesült Királyság kockáztatja, hogy „vakon lesz” ezekkel az új változatokkal szemben, mivel a tesztelő létesítmények számát lecsökkentették.

„A legnagyobb aggodalom, hogy a korai adatok szerint ezek a változatok a fertőzések számának enyhe növekedését okozzák. Bizonyos értelemben ez várható volt, de ez azt is mutatja, hogy sajnos még egyáltalán nem vagyunk túl a víruson.” – mondta Young professzor.

Dr. Meera Chand, az UKHSA klinikai és új fertőzésekért felelős igazgatója elmondta: „Nem váratlan, hogy a SARS-CoV-2 új változatai jelennek meg. Sem a BQ.1-et, sem az XBB-t nem jelölték meg egyelőre mint komoly aggodalomra okot adó változatot, és az UKHSA, mint mindig, szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet. A védőoltás továbbra is a legjobb védekezési mód a jövőbeli Covid-hullámok ellen, ezért továbbra is ugyanolyan fontos, mint eddig, hogy az emberek a lehető leghamarabb felvegyék az összes oltást, amelyre jogosultak.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után