Kérdésessé válhat a korlátozások karácsonyra beígért lazítása Nagy-Britanniában 1

Kétségessé vált, hogy az idei karácsony megvalósulhat-e lazább koronavírus szabályokkal, amit a brit kormány már beígért, ugyanis Matt Hancock, egészségügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „lehetséges, hogy további intézkedésekre lesz szükség”, miután az ország déli részén emberek milliói kerülnek át szerdától a hármas készültségi szint alá.

Kérdésessé válhat a korlátozások karácsonyra beígért lazítása Nagy-Britanniában 3

Chris Whitty, a tiszti főorvos arra kérte a családokat, hogy tartsanak „minimalista” karácsonyt, és arra figyelmeztetett, hogy az ünnepi időszakban a távolságtartásra vonatkozó szabályok legkisebb mértékű enyhítése is növeli az NH-re nehezedő terhet, az évnek ezen amúgy is forgalmas időszakában. A Downing Street-i sajtótájékoztatón felszólalva Whitty professzor elmondta, hogy Londonban, Essexben és Kentben a fertőzések aránya jelenleg hetente megduplázódik.

Ezzel párhuzamosan hétfői közleményében az egészségügyminiszter azt is elárulta, hogy a tudósok a koronavírus új változatát azonosították, és ez valószínűleg összefüggésbe hozható az ország több részén részén köztük Londonban is kialakulóban levő helyzettel. Mr. Hancock ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagy valószínűséggel az oltás ugyanolyan hatékony lesz ellene, és valószínűleg nem lesz halálosabb, mint a betegség eddigi változatai.

A 3. szintű korlátozások szerdán 00:01-től lépnek életbe és a London bel- és külterületén található kocsmák, kávézók és éttermek be kell, hogy zárjanak. A szigorítások Essex és Hertfordshire több területére is vonatkoznak és több mint 10 millió embert érintenek összesen. Szerdától ezeken a területeken is csak nyilvános helyeken, például parkokban lehet majd találkozni más háztartásba tartozó barátainkkal, családtagjainkkal.

Ez a lépés – két nappal a háromszintes korlátozási rendszer tervezett első felülvizsgálata előtt – hatalmas felháborodást keltett szinte minden vállalat és számos tory képviselő körében, és ráadásul teljesen érthetően. A döntés „igazságtalan, logikátlan és aránytalanul nagy terhet ró” számtalan vállalkozásra, amelyek hatalmas összegeket költöttek éttermeik, kocsmáik, üzleteik Covid-biztossá tételére. A Downing Street emellett ugyanakkor ragaszkodott ahhoz is, hogy az iskolák és főiskolák továbbra is nyitva maradjanak a karácsonyi ünnep tervezett csütörtöki kezdetéig.

A hétfő esti jelentések szerint a kormány jelenleg épp felülvizsgálja a december 23. és 28. közötti, a korlátozások enyhítésére vonatkozó terveket, amelynek az lenne a lényege, hogy a családok együtt tölthessék a karácsonyt. Hancock kitérő választ adott arra, hogy vannak-e olyan körülmények, amelyek miatt át kellene értékelni a Covid-szabályok karácsonyi lazítását. “A karácsonnyal kapcsolatos üzenetünk teljesen egyértelmű volt. Megértjük, miért akarják az emberek látni a szeretteiket, főleg az év ezen időszakában, pláne egy ilyen év után. De mindenkinek óvatosnak és felelősségteljesnek kell lennie.” – mondta az egészségügyi miniszter.

A volt konzervatív miniszter, Stephen Hammond pedig azt nyilatkozta a téma kapcsán, hogy újra kellene gondolni, hogy mennyire jó ötlet a családoknak összegyűlni idén karácsonykor. A BBC Two Newsnight-nak ezt mondta: “Teljesen megértem, hogy a kormány mindenkinek azt próbálja sugallni, hogy megértik, hogy a karácsony rendkívül fontos időszak mindenki számára.  De ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy most újra átgondolják, hogy ez helyénvaló-e.”

A legfrissebb adatok szerint hétfőn újabb 20,263 fertőzött volt az országban, és újabb 232 halálos áldozata volt a járványnak. A karácsonyt illetően egyelőre semmi konkrétum nem hangzott el, hogy visszavonnák a szabályok lazítására tett ígéretüket, azonban nem kizárt, hogy ez megtörténik, főleg, ha azt nézzük, hogy egy csomó más korlátozást, módosítást is teljesen váratlanul jelentettek/vezettek be.         Forrás

Megosztás