Egekben az elbocsátottak száma, újabb 370 000 ember lett munkanélküli Nagy-Britanniában 1

Az elbocsátások száma rekordmagasra, 370 000-re nőtt a 2020-as év harmadik negyedévében, és a legsúlyosabban a fiatal munkavállalók érintettek – derült ki a nemrég közzétett hivatalos adatokból.

Egekben az elbocsátottak száma, újabb 370 000 ember lett munkanélküli Nagy-Britanniában 3

Az Egyesült Királyságban a hivatalosan bejelentett, aktív munkavállalók száma ismét csökkent az előző hónapokban, és így február és november között már összesen 819 ezerrel lett kevesebb a koronavírus-járvány következményei miatt – közölte a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal. A munkahelyüket elvesztők egyharmada a vendéglátóiparban dolgozó személy volt, amely iparág tegnap ismételten arra szólította fel a kormány, hogy nyújtson valamilyen extra támogatást, mivel több ezer kocsma, bár és étterem van továbbra is zárva a szigorú korlátozások életbe lépése miatt.

Összesen nem kevesebb, mint 1,7 millió ember van, aki hivatalosan is munkanélküli, vagyis nincs munkahelye és aktívan munkát keres. A munkanélküliségi ráta októberben 4,9 százalékra emelkedett, szemben a járvány előtti 3,7 százalékkal. A 16–24 évesek vesztették el a legnagyobb arányban az állásukat, míg a 35–49 év közöttiek voltak a legnagyobb „biztonságban” ami az elbocsátásokat illeti.

A betöltetlen munkahelyek száma továbbra is lassan emelkedik, de még mindig 31,5 százalékkal elmarad a koronavírus járványt megelőző szinthez képest. Tehát a munkanélküliek számára továbbra is kihívást jelenthet új munkahelyet találni. Darren Morgan, az ONS statisztikai igazgatója szerint a számok azt mutatják, hogy a munkaerőpiac az utóbbi hónapokban „tovább gyengült”. Az októberig tartó három hónapban a foglalkoztatottak száma még mindig rohamosan csökkent, és nőtt a munkanélküliség, de azoknak a száma, akik nem is dolgoznak és munkát sem keresnek alig változott.

A munkavállalónkénti átlagos órák száma folyamatosan emelkedni látszik, bár ezek az adatok még a második lezárás előtti statisztikák. Noha a munkanélküliségi ráta történelmi viszonylatban továbbra is viszonylag alacsony, ez nem adja vissza, hogy hány ember van, aki furlough-n van és nem dolgozik, vagy csak részmunkaidőben végzi a munkáját. Az összes heti ledolgozott munkaóra mennyisége- amelyet sok közgazdász a munkaerőpiac legjobb mércéjének tart így a járvány idején – csaknem 10 százalékkal kevesebb mint tavasszal (960 millió).

A támogatást igénylők száma, amely magában foglalja az alacsony jövedelmű és a nem dolgozó embereket is, szintén tovább nőtt 2,7 millióra. A kormány nemrég úgy döntött, hogy meghosszabbítja a furlough rendszert márciusig, biztosítva, hogy azok az alkalmazottak, akik nem tudnak dolgozni, fizetésük 80 százalékát így is megkapják.        Forrás

Megosztás