Károly király bejelentette, hogy fokozatosan betiltják a dohányzást Nagy-Britanniában 1

Károly király támogatja Rishi Sunak tervét az Egyesült Királyságban a dohányzás betiltására vonatkozóan, a törvényes dohányzási korhatár évente egy évvel történő emelésével, ami azt jelenti, hogy egy ma 14 éves fiatal legálisan soha nem vásárolhat már cigarettát a szigetországban.

Károly király bejelentette, hogy fokozatosan betiltják a dohányzást Nagy-Britanniában 3

Károly király a mai beszédében bejelentette, hogy egy „dohányzásmentes nemzedéket” kíván létrehozni azáltal, hogy véglegesen korlátozza a dohánytermékek árusítását bizonyos kor alatti gyermekek számára. A király a kedden a parlamentben tartott első királyi beszédében támogatta a Tobacco and Vapes Bill-t, ami azt jelenti, hogy a 2009 után született gyerekek soha nem vásárolhatnak majd dohányárut Angliában.

Károly a parlamentben nyilatkozva a következőket mondta: „Kormányom törvényt fog bevezetni egy a dohányzástól mentes generáció létrehozására, korlátozva a dohányárusítást, hogy a jelenleg tizennégy éves vagy annál fiatalabb gyermekeknek soha ne lehessen cigarettát árusítani, valamint korlátozni fogják az e-cigaretták gyerekeknek történő értékesítését és forgalmazását.”

Rishi Sunak, brit miniszterelnök azt mondta, hogy ez a lépés azt jelenti, hogy „egy ma 14 éves gyereknek soha nem adhatnak el legálisan cigarettát, és az ő nemzedékük cigarettamentesen nőhet fel”.

Ez a törvény azt jelentené, hogy aki 2009. január 1-jén vagy azt követően született, soha nem vásárolhat dohányárut, így fokozatosan szüntetnék meg az ilyen jellegű termékeket a következő generáció számára. Mr. Sunak azt is hozzátette, hogy a dohányzás maga ettől még nem lesz tiltott és büntetendő dolog.

A törvény bevezetésétől azt remélik, hogy fokozatosan egyre kevesebb lesz a dohányos az országban, és 2040-re akár teljesen felszámolhatják a dohányzást a fiatalok körében. Sunak úr először a szeptemberi Tory konferencián vázolta a dohányzásmentes generáció létrehozásának terveit.

“Ha meg akarjuk változtatni ebben a tekintetben, hogy merre haladunk, és jobb jövőt akarunk építeni gyermekeinknek, az azt jelenti, hogy meg kell küzdeni a rossz egészségi állapot, fogyatékosságok és halálozások legnagyobb, viszont teljes mértékben megelőzhető kiváltó okával: a dohányzással” – fogalmazott.

„A törvényjavaslat meghozza azokat a kemény, de szükséges döntéseket, amelyek az országot a helyes útra terelik a jövőben. Nincs nagyobb függőséget okozó termék, amelyet legálisan árulnak üzleteinkben, mint a cigaretta. És a dohányosok négyötöde 20 éves kora előtt kezd el cigizni, ezért létfontosságú a függőség kialakulásának megállítása.” – tette hozzá a miniszterelnök.

Egyes tory képviselők azonban állítólag arra készülnek, hogy a törvényjavaslat ellen szavazzanak, ha szabad szavazást engedélyeznek a javaslatot illetően az alsóházban. A mai törvényjavaslat céljai közt van a vaping és az e-cigaretta visszaszorítása is a fiatalabb generáció körében.

„A dohányzási arányok csökkenni fognak, ha a vezetők további határozott lépéseket tesznek: ezért támogatjuk az Egyesült Királyság kormányának azon javaslatát, hogy módosítsa a dohánytermékek értékesítésének korhatárát oly módon, ahogy a King’s Speech során is jelezték” – mondta Michelle Mitchell, a Cancer Research UK vezérigazgatója.

„A kormánynak 2024 elején szavazásra kell bocsátania ezt a jogszabályt, és minden párt képviselőit arra kérjük, hogy támogassák a javaslatot. Soha nem találkoztam még senkivel, aki azt akarná, hogy gyermeke dohányozni kezdjen. A Cancer Research UK becslései szerint ma körülbelül 885 000 16–24 éves fiatal dohányzik az Egyesült Királyságban.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után