Júliusig is zárva maradhatnak a pubok és üzletek: a brit kormány meghosszabbította a korlátozásokat 1

A kocsmák, éttermek és a nem alapvető fontosságú dolgokat áruló üzletek akár ez év júliusáig zárva maradhatnak, miután a brit kormány szép csendesen meghosszabbította a korlátozásokra vonatkozó rendeletet.

Júliusig is zárva maradhatnak a pubok és üzletek: a brit kormány meghosszabbította a korlátozásokat 3

A tavaly júliusban bevezetett 2020-as egészségvédelmi rendeleteknek a múlt héten kellett volna lejárniuk. A rendeletek lehetővé teszik a kormány számára, hogy bezárjon bizonyos helyiségeket, üzleteket, például a vendéglátó és szabadidős iparágakat, hogy megállítsa a Covid-19 terjedését. Matt Hancock egészségügyi miniszter a legutóbbi lockdownnal kapcsolatos felülvizsgálat részeként új lejárati dátumot adott a rendeleteknek, ami július 17.

Mark Harper, a tory parlamenti képviselők Coronavirus Recovery Groupjának elnöke, azt nyilatkozta, hogy ez a meghosszabbítás azok számára ad majd okot aggodalomra, akiknek a vállalkozását a járvány miatt be kellett zárni (és lássuk be, akad belőlük „néhány”). Anglia jelenlegi lockdownja alatt a kocsmák, éttermek és kávézók csak elvitelre szolgálhatják ki a vásárlókat, míg a szalonok, edzőtermek, szabadidős központok és nem alapvető üzletek továbbra is zárva kell, hogy maradjanak, ráadásul azt se tudják, hogy pontosan meddig.

Mr. Harper, aki a korlátozások ellen kampányol, azt mondta: „A vitára szánt korlátozott mennyiségű idő miatt ezt a törvényi változást alig vettük észre. Miután a legfontosabb négy kockázati csoportot beoltották március 8-ig, feltéve, hogy a kormány a terveihez híven tudja tartani a február 15-i határidőt, a kormánynak haladéktalanul el kell kezdenie a korlátozások enyhítését. Az oltások természetesen immunitást adnak a Covid ellen, de a lockdown és a korlátozások ellen is immunitást kellene végre, hogy adjanak.”

Sir Charles Walker, kormánypárti képviselőt szintén megkérdezték, miért kell meghosszabbítani júliusig a rendeleteket: „Reményeink szerint az oltási program a megfelelő ütemben fog haladni, és így ez a nyári dátum nem mérvadó. Az elsődleges cél az, hogy márciusban elkezdjenek kinyitni az üzletek.”

Az Egészségügyi Minisztérium egyik forrása szerint a képviselők január elején hosszabbították meg a korlátozásokat. Emellett azt is elmondta, hogy: „Az intézkedéseket magában foglaló szabályozás – ideértve a helyi önkormányzati hatásköröket is – hat hónap elteltével automatikusan lejár. Mivel jelenleg országos szintű lezárás van, meg kellett újítani a szabályozásokat, ami azt jelenti, hogy ilyenkor automatikusan további hat hónappal meghosszabbítják őket. Ezek az intézkedések azonban továbbra kötelező felülvizsgálat tárgyát képezik, amit törvény ír elő.” A július 17-ig történő hosszabbítás tehát nem jelenti, hogy addig biztosan zárva is marad minden, viszont lehetővé teszi a kormány számára, hogy adott esetben márciusnál is jóval tovább elhúzza a korlátozások érvényben maradását.       Forrás

Megosztás