LONDON, ENGLAND – AUGUST 27: In this photo illustration, a man smokes an E-Cigarette at the V-Revolution E-Cigarette shop in Covent Garden on August 27, 2014 in London, England. The Department of Health have ruled out the outlawing of ‘e-cigs’ in enclosed spaces in England, despite calls by WHO, The World Health Organisation to do so. WHO have recommended a ban on indoor smoking of e-cigs as part of tougher regulation of products dangerous to children. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Október 1-től a rendes és az elektromos cigarettákra vonatkozó jogszabályok egyaránt módosulnak az Egyesült Királyságban, ráadásul több ponton is, ezért ez az információ elég sok embert érinthet.

LONDON, ENGLAND - AUGUST 27:  In this photo illustration, a man smokes an E-Cigarette at the V-Revolution E-Cigarette shop in Covent Garden on August 27, 2014 in London, England. The Department of Health have ruled out the outlawing of 'e-cigs' in enclosed spaces in England, despite calls by WHO, The World Health Organisation to do so. WHO have recommended a ban on indoor smoking of e-cigs as part of tougher regulation of products dangerous to children.  (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Az új szabályok értelmében a gépjárművekben tilos a dohányzás, ha 18 éves kor alatti személy is tartózkodik az autóban. Amennyiben valaki kiskorúval egy légtérben mégis rágyújt a kocsiban, az bűncselekménynek fog minősülni. Ha ilyen esetben más gyújt rá az autóban, a sofőr szintén felelősségre vonható, ha nem akadályozza meg a másik személyt a dohányzásban. Ez a szabály az elektromos cigarettára nem vonatkozik. A kiszabott büntetés ilyen esetekben egy fix £50-os bírság lesz, de ha valaki sofőrként mind a két vétséget elköveti, úgy £100-ra lesz megbüntetve.

A másik fontos változás mától, hogy a boltok nem adhatnak el sem elektromos cigarettát, sem ahhoz való folyadékot 18 év alatti személynek, és felnőtt sem vásárolhat ilyesmit fiatalkorúnak, az illető 18 év alatti személy számára.

A jogszabály ezen új változtatásaival a kormány a fiatalok egészségét szeretné védeni. Mindenegyes alkalommal, amikor egy gyerek passzív dohányzást folytat, káros anyagok tömkelegét lélegzi be, ugyanúgy, mintha dohányozna. Ez olyan súlyos megbetegedésekhez vezethet, mint a meningitisz, a rák, vagy más súlyos légúti fertőzések, mint a bronchitisz vagy a tüdőgyulladás. Az asztmás betegek esetében pedig tovább ronthatja a tüneteket.

A gyermekek számára azért is fokozottan káros a passzív dohányzás, mert szaporább a légzésük, érzékenyebb a tüdejük és gyengébb az immunrendszerük. A dohányfüst 80%-a szemmel nem látható, ezért csak azzal, hogy letekerjük az ablakot a kocsiban, még nem szüntetjük meg a cigaretta gyermekünkre gyakorolt káros hatásait.

A szabálymódosítás minden magántulajdonban lévő zárt légterű gépjárműre vonatkozik. Ha tehát az ablakot vagy a napfénytetőt kinyitva cigizünk a gyerek mellett, az hiba, de ha kabriónk van és nyitott tető mellett csináljuk, az szabályos. Lakóautók esetében, ha a jármű épp mozgásban van, akkor bűncselekmény, de ha úgy gyújtunk rá, hogy épp lakóhelyként használjuk, akkor nem.

Mostantól (október 1.) tehát ezekre mindenki figyeljen oda, és szóljon azoknak, akik érintettek, lehetnek, az egészségünk megőrzése, és a bírságok elkerülése végett.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://metro.co.uk/2015/09/14/next-month-the-law-on-smoking-and-e-cigs-changes-heres-how-5390650/