Az Európai Unióban megegyezés született arról, hogy egy új rendszer kerül bevezetésre, mellyel az összes utas eddig titkosított adatait megoszthatják, a terrorizmus visszaszorításának érdekében.

Boeing_737-8AS,_Ryanair_AN2277509

A Passenger Name Record nevet viselő rendszer azonnali hozzáférést biztosít majd az utas listán rajta lévő összes személy minden adatához, többek közt neveikhez, telefonszámokhoz, email címekhez, utazási időpontokhoz és a bankkártya adatokhoz is. A rendvédelmi szervek így szabadon, kedvükre turkálhatnak majd az utasok személyes adatai közt, akkor is, ha nem csináltunk semmit.

Az adatgyűjtésnek és kiadásnak ezen formája minden olyan utasszállító járatra vonatkozik majd, ami az EU területéről indul és elhagyja azt, ami kívülről érkezik, és ami az Unió két tagállama között repül egyaránt. Az új jogszabályváltozás bevezetéséről a november 13-i párizsi terrortámadásokat követően döntöttek, ahol több, mint 100 embert mészároltak le a francia főváros utcáin és egy szórakozóhelyen, néhány óra leforgása alatt.

BN-HR506_euaird_J_20150401095319

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve azt nyilatkozta, hogy az új rendszer bevezetése elengedhetetlen, ha a terrorizmus ellen sikerrel akarjuk felvenni a harcot.

„Annyi évnyi eredménytelen tárgyalás után végre célt értünk, és sikerült megegyezésre jutni. Az új rendszer, ami bevezetésre kerül az EU-ban, teljes mértékben tiszteletben fogja tartani az emberek alapvető jogait.” – nyilatkozta Luxemburg belügyminisztere.

A PNR rendszer ötletét először 2007-ben vetették fel, de bevezetése jogi akadályokba ütközött, mondván, hogy sérti az emberek személyiségi jogait. Most azonban, hogy Párizsban egy ilyen szörnyűség történt, a módosítás ötletét sikerült elfogadtatni. A gyűlésnek még jóvá kell hagynia a döntést, de ez már csak formalitás, és várhatóan a következő hónapban meg is történik.

A becslések szerint nagyjából 5,000 terrorista szivárgott be eddig az EU területére a menekültekkel, és többek közt az ő megtalálásukhoz van erre szükség, hogy a párizsi események máshol ne fordulhassanak elő. Sok más, hasznos infót találtok még oldalunkon. Jó nézelődést!   Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára – Friss hírek, szolgáltatások és minden egyéb