Jelentősen, az inflációnál nagyobb mértékben emelkednek a vízszámlák Nagy-Britanniában 1

A vízszolgáltató társaságok a számlák inflációt meghaladó átlagos növekedését jósolják áprilistól a szigetországban, ami elég nagy felháborodást váltott ki mind a kampányolók mind a háztartások egy jelentős részének körében.

Jelentősen, az inflációnál nagyobb mértékben emelkednek a vízszámlák Nagy-Britanniában 3

Az éves víz- és csatornaszámla Angliában és Walesben várhatóan nagyjából 6%-kal fog emelkedni, átlagosan durván 27 fonttal 473 fontra, állítja a szolgáltatók kereskedelmi szervezete, a Water UK. Skóciában a víz- és hulladékdíjak még ennél is meredekebben, 8,8%-kal, 36 fonttal emelkednek majd.

A szennyvíz folyókba való öntését követően a vízügyi cégeket intenzív vizsgálatnak vetették alá. “Jövőre rekordszintű befektetéseket terveznek a vízszolgáltatók, hogy biztosítsák vízellátásunk biztonságát a későbbiekben, és jelentősen csökkentsék a folyók és tengerek szennyvíz mennyiségét” – mondta David Henderson, a Water UK vezérigazgatója.

Azt is elmondta, hogy Angliában és Walesben a vállalatok több mint 14,4 milliárd fontot fordítanak erre a következő pénzügyi évben, ami az eddigi legmagasabb éves összeg.

A számlák átlagos várható emelkedését a vállalatok számítják ki, és ez meghaladja a legutóbbi, 4%-os inflációs rátát, amely az általános áremelkedés mutatója. A számlák tényleges emelkedése a területi eltérések és a fogyasztási szintek miatt jelentősen eltérhetnek egymástól. Angliában és Walesben a Wessex Water és az Anglian Water áll a skála drágábbik végén, és náluk átlagosan a számlák 548 GBP-ra, illetve 529 GBP-ra emelkednek, míg a Northumbrian ügyfeleknél lesz a legalacsonyabb az éves díj, 422 GBP-os átlaggal.

Az Ofwat szabályozó hatóság tavaly számos vállalatnak azt mondta, hogy korlátozniuk kell a kiszabott árakat, mivel az ellátással és a szennyezés csökkentésével kapcsolatos kulcsfontosságú célkitűzéseket nem tudták teljesíteni. A felügyelet azt is közölte a szolgáltatókkal, hogy segítséget kell nyújtaniuk azoknak, akik küszködnek a számlákkal.

De azt is fontos megemlíteni, hogy Angliában és Walesben több mint egymillió háztartásnak lettek olcsóbbak a számlák a vállalatok szociális tarifái révén, amivel tavaly átlagosan 151 fontot takarítottak meg. A skóciai háztartások körülbelül fele kap emellett pénzügyi támogatást a vízszámlák kifizetéséhez.

Mike Keil, a Consumer Council for Water (CCW) vezérigazgatója így nyilatkozott: „A háztartások csaknem egyötöde azt állítja, hogy nehezen tudja fizetni vízszámláját, és ez az emelkedés még nagyobb nyomást fog gyakorolni az alacsony jövedelmű ügyfelekre. Ha a víztársaságok komolyan gondolják az ágazatba vetett bizalom újjáépítését, akkor nyereségük egy részét arra kell fordítaniuk, hogy segítsenek azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a még magasabb vízdíjakat.”

Az Ofwat mindeközben fontolóra vette az angliai és walesi vízszolgáltató társaságok azon javaslatát, amely szerint 2030-ig évi 156 fonttal növelnék a számlákat a korszerűsítések kifizetése és a szennyvízkibocsátás csökkentése érdekében. Az emelés lehetővé tenné, hogy az infrastrukturális kiadások csaknem megduplázódjanak, elérve a 96 milliárd fontot – közölte a Water UK.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után