Itt van, mennyivel kell majd többet fizetnünk a vízért Angliában 1

A szabályozó hatóság, az Ofwat bejelentése szerint az éves vízszámlák átlagosan 94 fonttal emelkednek a következő öt évben. Az Ofwat szerint az átlagos növekedés 21 százalék lesz, ami körülbelül 19 font évente. Az emelkedések azonban régiónként eltérőek, például a Southern Water esetében 183 fonttal, azaz 44 százalékkal, a Thames ügyfeleinek esetében 99 fonttal, azaz 23 százalékkal, míg az Anglian esetében 66 fonttal, azaz 13 százalékkal nőnek majd a számlák.

Itt van, mennyivel kell majd többet fizetnünk a vízért Angliában 3

A szabályozó szerv szerint a vízművek öt év alatt átlagosan 144 fonttal szerették volna növelni a díjakat. Például a Thames Water által javasolt 2030-ig tartó 191 fontos emelést 99 fontra csökkentették, míg a Severn Trent által javasolt 144 fontos növekedést 93 fontra mérsékelték.

A javasolt emelések komoly közfelháborodást okoztak, mivel a cégek szennyvíz kibocsátásával szennyezik a vízi utakat, miközben hatalmas osztalékokat fizetnek ki a részvényeseknek és bónuszokat az vezetőknek – mindezek olyan dolgok, amit a Munkáspárt az ígérete szerint meg fog szüntetni. Angliában a szennyvíz mennyisége 2023-ban több mint duplájára nőtt.

Steve Reed környezetvédelmi miniszter összehívta a 16 legnagyobb vállalat vezetőit, hogy bemutassák a szektort érintő válság megszüntetésére irányuló reformokat. A kormány biztosítja, hogy az infrastruktúra fejlesztésére szánt pénz elkülönítve maradjon, és kizárólag az ügyfelek és a környezet javát szolgáló fejlesztésekre költsék.

A vízművek arra kényszerülnek, hogy módosítsák alapszabályaikat, hogy az ügyfeleket és a környezetet helyezzék céljaik középpontjába. Reed úr utasította az Ofwatot, hogy adjon több hatalmat a fogyasztóknak, „fogyasztói panelek” felállításával, amelyeken keresztül a vízművek vezetőit kérdőre vonhatják. A kormány emellett több mint kétszeresére növeli azon kártérítések összegét, amelyre azok jogosultak, akiknek szolgáltatás nem állandó minden körülmények közt.

Reed úr elmondta: „Soha nem fogunk félrenézni, miközben a vízművek szennyvizet engednek folyóinkba, tavainkba és tengereinkbe. Ez az elfogadhatatlan pusztítás a vízi útjainkon soha nem lett volna megengedhető, de a változás most megkezdődött, hogy soha többé ne történhessen meg.”

„Ma jelentős lépéseket jelentettem be a vízipar megtisztítására, hogy csökkentsük a szennyvízszennyezést, védjük az ügyfeleket és bevonzzuk a beruházásokat a megrongálódott infrastruktúra korszerűsítésére. Ez a változás időt vesz igénybe. Az elkövetkező hetekben és hónapokban ez a kormány további lépéseket fog bejelenteni a vízügyi szektor reformjának érdekében, hogy folyóink, tavaink és tengereink visszanyerjék jó állapotukat.”

Az Ofwat azt is közölte, hogy „átalakítási felügyeleti rendszert” épít ki a Thames Water esetében. A nagymértékben eladósodott Thames Water, amely 16 millió ügyfelet szolgál ki Londonban és a Temze-völgyben, az Ofwat intézkedései alapján teljesen újraértékeli jelenlegi stratégiáját.

Külön „pénzügyi tervet” kell közzétenniük, miközben az Ofwat azt is fontolgatja, hogy egy úgynevezett független megfigyelőt nevezzen ki, aki jelentést készít arról, hogyan halad a vállalat a reformokkal. A független megfigyelő teljes hozzáférést kapna a vállalat pénzügyi információihoz, közölte az Ofwat.

A Thames Water-nek egy „végrehajtási akciótervet” is be kell nyújtania, amelyben részletezi, hogyan kívánja javítani teljesítményét a szennyvízkiömlések és a szivárgások terén, ugyanis az elmúlt években ők az egyik legrosszabbul teljesítő vállalat ezen a téren. A Thames Water finanszírozási válságban van, több mint 15 milliárd font adóssággal küzd. A vállalat a héten közölte, hogy csak 2025 májusának végéig van elegendő pénze a működés folytatásához.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után