Ítéletidő és hóban elakadt járművek százai Nagy-Britannia egyik felén (fotókkal) 1

Az ígért ítéletidő lecsapott az országra, azonban az előrejelzők figyelmeztetnek, hogy a napokban még több heves és tartós hóviharra számíthatunk Skócia déli részén és Északkelet-Angliában. Londonban és környékén pedig viharos széllökések és kitartó esőzés nehezíti majd meg az emberek életét.

Ítéletidő és hóban elakadt járművek százai Nagy-Britannia egyik felén (fotókkal) 3

A Met office borostyán figyelmeztetést is kiadott az északi területekre szerda éjszakára vonatkozóan – a „legyen felkészülve” jelzés ma este 9-től másnap hajnal 5-ig lesz érvényben. Eközben a cudar időjárás miatt már tegnap éjszaka is több száz autós volt kénytelen megszakítani az útját, ők ma reggel, a jobb látási viszonyok között folytatták utazásukat. A beszámolók szerint Skóciában az M47-es autópályán folyamatosan javul napközben a helyzet, a kocsik most már lassan, de biztosan haladnak előre.

Ítéletidő és hóban elakadt járművek százai Nagy-Britannia egyik felén (fotókkal) 4

A tömegközlekedés is nagyon sok helyen akadozott, és rengeteg iskolát is bezártak a heves havazások miatt Skócia és Észak-Írország egyes területein – csak Skóciában több mint 200 iskolában szüneteltették az oktatást, ami mintegy 20 ezer tanulót érint.

A borostyán kategóriába emelt figyelmeztetésben többek között jelezték, hogy mindenki, aki ebben az időben útnak indul, számítson jelentős forgalomlassulásra és késésre, valamint akár a hóban elakadó járművek is zavarhatják a forgalmat. A vasúti –és légiforgalomban is előfordulhatnak majd járattörlések, emellett egyes elszigeteltebb vidéki településeket egy időre teljesen elzárhat a külvilágtól az időjárás. Az áramkimaradást is valószínűsítették a leginkább érintett területeken.

Ítéletidő és hóban elakadt járművek százai Nagy-Britannia egyik felén (fotókkal) 5

Kevésbé „súlyos”, sárga figyelmeztetés lesz érvényben egészen péntekig. Skócia, Észak-Írország és Észak-Anglia területein lehet még komolyabb havazásokra és jegesedésre számítani a hétvégéig.

Ítéletidő és hóban elakadt járművek százai Nagy-Britannia egyik felén (fotókkal) 6

Az időjárás miatt a legnagyobb fennakadások az M74 autópályán voltak, ahol többször is órákra leállt a forgalom Lanarkshire, Dumfries és Galloway környékén. A Millbank és Beattock környékén elakadt autósokhoz hegyimentő-csapatokat küldtek, ők ellenőrizték, hogy senkit sem fenyeget-e kihűlés, és hogy mindenkinél van-e víz és élelem. North Lanarkshire mellett egy teherautó csúszott le egy hegyoldalon, beleütközve két másik autóba, és átszakítva a korlátot.

Éjszaka az M62-es, Pennineken átmenő autópályáról is jelentős fennakadásokat jeleztek, bár itt ma reggel már beindult a forgalom. Yorkshire környékén is bezárt néhány iskola, Bradforban körülbelül 30 intézmény döntött úgy, hogy nem nyit ki, vagy később kezdődik a tanítás.

Ítéletidő és hóban elakadt járművek százai Nagy-Britannia egyik felén (fotókkal) 7

Az M47-es autópályán is elakadt egy kamion a hóban – a sofőr szerint az amúgy is rossz helyzetet csak rosszabbította a többi sofőr türelmetlenkedése. „Mindenki elég türelmetlen volt. Egy sor volt, egy ideig álltak, aztán meg elkezdtek kielőzni olyan sávokban, ami egyértelműen nem az autós forgalomnak van fenntartva. Így nem csoda ha néhány száz méter után rájön az ember, hogy már nem is jó irányba tart.”

Volt, akinek ezen az autópályán a tervezett néhány óra helyett 17 órán át volt autóban. A közösségi oldalakra kirakott beszámolók szerint többen már otthagyták járműveiket, hogy az elakadt teherautókat és kamionokat együttes erővel kiszabadítsák a hó fogságából.

Skócia közlekedési minisztere, Humza Yousaf eközben elnézést kért minden autóstól, aki az utakon ragadt éjszakára az időjárás miatt, azonban továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy a forgalom amennyire csak lehet, akadálytalanul haladjon. „Több száz hókotró és sózó jármű volt az utakon tegnap és ma is. Igyekszünk a közlekedést a lehetőség szerint minél zökkenőmentesebbé tenni.” Mikor felvetették neki, hogy az eddigi időjárás miatt már nagyon sok önkormányzat elköltötte az akadálymentesítésre szánt költségvetését, azt mondta, hogy hajlandó lesz majd újratárgyalni ezt a kérdést a helyi hivatalokkal.

Míg az elkövetkező 1-2 napban az ország magasabb területein akár 20 cm hó is eshet, addig Londonra 70 mérföld per órás szelek és heves esőzés vár, szerda késő estétől legalább másnap délelőtt 11 óráig. Sőt Anglia teljes délkeleti területén ilyen időre lehet számítani az éjszaka, így aki ma indulna neki bulizni, azt javasoljuk, hogy inkább halassza el a kimozdulást egy másik napra.     Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után