Ismét áll a bál a Ryanair-nél és a WizzAir-nél is 1

Összesen nagyjából 250 járatot érint, de Amgliában is több tucat gép nem szállt fel a Ryanairnél levő újabb sztrájknak köszönhetően. Ezzel párhuzamosan a Wizz Air-nél is volt egy kisebb botrány, amin igen sokan felháborodtak.

Ismét áll a bál a Ryanair-nél és a WizzAir-nél is 3

Összesen körülbelül 1800 a Ryanairnél dolgozó alkalmazott vett részt a legújabb sztrájkban. Legfőképp légiutaskísérők, de vannak köztük pilóták is Spanyolországból, Németországból, Hollandiából, Olaszországból vagy épp Portugáliából.

A hírek szerint legtöbben a fizetésükkel elégedetlenek, vagy a munkaszerződésük feltételeivel. Ahogyan azt már a korábbi sztrájkoknál is megszokhattuk, úgy szervezték, hogy a napja péntekre essen, ami rendszerint a hét legforgalmasabb napja. Az eseménynek köszönhetően nagyjából 250 járatot töröltek, ami utasok tízezreit érintette igen érzékenyen Európaszerte.

Ami Angliát illeti, a légitársaság legnagyobb európai bázisán, a Stansted reptéren 20 járat nem tudott elindulni. Ezek nagy része Németországba ment volna, vagy onnan érkezett volna. Más brit reptereken, mint például Manchesterben vagy Birminghamben is volt néhány járat, ami nem indult el a Ryanair alkalmazottak munkabeszüntetése miatt.

Ismét áll a bál a Ryanair-nél és a WizzAir-nél is 4

A Ryanair vezére, Michael O’Leary ezt nyilatkozta az ügy kapcsán: „A dolgok jó irányba való alakulását a konkurens légitársaságok alkalmazottai (stewardess-ek és pilóták egyaránt) igyekezenek hátráltatni, úgy hogy a mi alkalmazottainkat szükségtelen sztrájkokra veszik rá, ami az utasaink utazási élményét rombolja, és anyagi károkat okoz nekünk, így javítva a saját eredményeiket. Egyébként a mi legtöbb alkalmazottunk nem is vett részt a sztrájkon, hanem rendesen dolgoztak, mint amúgy szoktak. Mi pedig igyekszünk számukra a legjobb feltételeket biztosítani a fapados légitársaságok közt.”

Azok az utasok, akiknek a járata nem indult el, jogosultak helyette helyet kapni egy másik járatra, valamint szállásra és étkezésekre is. Emellett ezek az utasok jogosultak lehetnek 250 vagy adott esetben akár 400 eurós kompenzációra is. A ryanair azonban azt reagálta, hogy ebben az esetben nem fog kártérítést fizetni az érintett utasoknak, mert a járatuk törlése „kivételes körülményeknek” köszönhető.

Eközben a Wizz Air-nél…

Nem sokkal azután, hogy a WizzAirt 25 millióra büntette a fogyasztóvédelem tisztességtelen kereskedelmi magatartás miatt, újabb ügy látott napvilágot. Egy csoport két utasától tagadták meg a beszállást, akik, mint kiderült már egy hónappal azelőtt, egy utazási irodán keresztül vették meg a jegyeket. Az ügyvéd szerint az utasok akár milliós nagyságrendű kártérítésre is számíthatnak ilyen esetben.

A Balogh házaspár, nem utazhatott Izraelbe, habár az útra már jóval korábban befizettek egy utazási irodán keresztül. Szerdai napon indultak volna egy közel 30 fős csoporttal Debrecenből Tel Avivba, a sátorok ünnepére készültek, szervezett programokkal, idegenvezetővel.

„A túlfoglalás egy bevett gyakorlat a légitársaságok részéről. Hiszen szinte minden járat esetében jellemző egy bizonyos mértékű lemorzsolódás, ha valaki megbetegszik, vagy egyéb okok miatt nem tud utazni. Két utasunktól megtagadták a beszállást. A WizzAir teljesen jogtalanul és szabályellenesen kiemelt két főt a csoportból. Ilyenre nem is hallottunk még precedenst, hogy egy csoportfoglalást megbontsanak” – mondta a Smart Travel ügyvezető igazgatója.

Elvileg, amennyiben a túlfoglalás miatt nem fér fel valaki a gépre, akkor először önkénteseket kell keresni, akik hajlandók lemondani vagy elhalasztani az utat valamilyen kompenzáció vagy kedvezmény fejében. Ha nem jelentkezik senki, akkor van joga légitársaságnak megtagadni egy utas fuvarozását, de ekkor köteles valamiféle kártérítést fizetni.

A házaspár az incidens után rögtön ügyvédet fogadott, és kártérítést szeretnének a fapados légitársaságtól. Az érintett család ugyanis így nem csak a repülésről maradt le, de a szervezett programokról is.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás